WEEK 1: Soldenjacht

Op woensdag 3 januari begint de soldenperiode. Het is de typische periode waarin vele nieuwe dingen worden aangeschaft. Een koopje doen is één van de verschillende dingen die ons een gelukkig gevoel kunnen geven, maar ook het risico op miskoopjes tijdens de soldenperiode is hoog. Deze week gaat onze aandacht naar onze kleerkast.

1. Ga op zoek naar verloren pareltjes in je kleerkast

Dit is misschien wel de belangrijkste stap vooraleer je in de buurt van een winkelstraat te begeven: ruim je kleerkast op. Wat heb ik? Wat past samen en wat niet? Maak combinaties, want soms doe je dingen zelden aan omdat je niets hebt dat er op past? Wat zijn de stukken die ik zelden of niet aandoe? En waarom? Op een paar jurkjes heb ik geen passend vestje en mijn schoenen zijn door en door versleten. Twee vliegen in één klap: mijn kleerkast is nu ook weer prima opgeruimd voor het nieuwe jaar.

Wat niet meer past of je echt niet graag (meer) aanhebt, kan naar een tweedehandswinkel of goed doel. Of je kan het meenemen naar een kledingruilevenement. In de loop van het jaar zullen we er vast één organiseren. Waar je een combinatiestuk tekort komt of waar je werkelijk tekort van hebt, dat is het doel van deze soldenperiode. Maak dus vooraf een lijstje van ‘wat wel’, maar ook van ‘wat absoluut niet’ mee naar huis komt na het soldenshoppen. En houd je eraan!


Orde in die kleerkast zodat je weet wat je nodig hebt

2. Waar een naad los is, kan wat stikwerk een snelle oplossing zijn.

Als er kledingstukken zijn die je niet (meer) aandoet omdat het ergens stuk is, dan is naaien nog steeds een pak goedkoper dan iets nieuws kopen. Ook als je kleding niet helemaal lekker zit, kunnen kleine verstelwerken wonderen doen. Het maakt niet uit of je het zelf thuis doet, of ermee naar een kleermaker stapt. Ik durf wedden dat jij nog iets hebt liggen dat kan worden gerepareerd of opgesmukt.

Vlekjes zijn soms een andere reden waarom we dingen niet meer aandoen. Er werd me aangeraden deze te verwijderen met ossengalzeep. Ik ben momenteel nog benieuwd naar het resultaat. Ook een broche kan kleine vlekjes verbergen… En ken je MARMOD? Dat is een winkeltje in Gent waar men onder andere van tweedehandskleding nieuwe unieke creaties maakt.


Herontdek, repareer, recycleer en reduceer

3. Durf eens tussen de tweedehandskleren te snuffelen

Zoals jij al wel eens een miskoop hebt gedaan of een cadeau hebt gekregen dat je toch niet echt goed stond, zijn er vast en zeker ook stukken die anderen weg doen, maar jou perfect zouden staan. Wees dus niet bang om eens een tweedehands kledingwinkel binnen te gaan en even in de rekken te snuffelen. Er zijn wel 135 kringwinkels in Vlaanderen, en dat is nog maar een fractie van alle beschikbare tweedehands.

Sommige dingen zijn wel al gebruikt, maar nog lang niet versleten. Het voordeel van tweedehandskledij is dat het risico bij de eerste was voorbij is en je meer zekerheid hebt op een goede kwaliteit. Ga tijdens deze soldenperiode dus zeker eens langs bij je dichtstbijzijnde tweedehandsshop. Niet overal geldt er soldenkorting, maar de prijzen zijn heel het jaar lang laag.

Nota: stuur ons jouw favoriete tweedehands kledingwinkel met beschrijving en we voegen hem toe in de lijst.


Tweedehands staat ook symbool voor kwaliteit

4. Als je jezelf toch graag in het nieuw zet… ga dan voor correcte mode

Denk je wel eens na over wie je kleren gemaakt heeft en onder welke omstandigheden dat was? Maar ook uit welk materiaal de kleding vervaardigd is, bepaald de impact ervan op het milieu. Sommige plantages verbruiken grote hoeveelheden water, bestrijdingsmiddelen en andere chemicaliën. Ook voor het bleken en vervolgens opnieuw verven worden schadelijke stoffen gebruikt waarvan vervolgens een groot deel in natuurlijke waters terecht komt.

Mijn voorkeur gaat naar kleding uit linnen en hennep, en vervolgens biokatoen of biowol. Kleuring moet gebeuren met natuurlijke of onschadelijke verf. Let op de labels en ga de impact van jouw kledingmerk na op Rank a Brand. Hieronder vind je enkele suggesties voor de soldenperiode (en ook lang daarna). De meesten hebben ook een webshop:

Nota: stuur ons jouw favoriete fair fashion winkel met beschrijving en we voegen hem toe in de lijst.

Wist je dat je in sommige winkels ook met je eco-cheques terecht kan?


Fair fashion is er voor ieder wat wils

MAANDOPDRACHT JANUARI: KOOP SLIM!

Neem deze week dus de tijd om je kleerkast onder de loep te nemen en houd je ondervindingen in het hoofd voor de komende tijd. Neem ook je ‘Oh-Leven’-dagboek bij de hand en schrijf deze maand al je aankopen neer (behalve voedingsmiddelen en andere verbruiksproducten). Zeker nog tot 31 januari, de laatste soldendag.

Via het internet vind je makkelijk tweedehands en fair fashion winkels in België of jouw dichtstbijzijnde kringwinkel.

One Comment

  1. Hallo ik hou niet zo van de solden periode omdat ik denk dat men rapper koopt omwille van prijs voordeel terwijl we eigenlijk het aangekochte niet echt nodig hebben,,dus ik zal eerst eens in mijn kleerkast neuzen voor ik de komende dagen mij aan een winkel bezoek waag.
    Groetjes

Laat een reactie achter:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.