WEEK 3: Voor huis en lichaam

We hebben vaak hopen chemische middeltjes in huis. Om de vaat te doen, om kleren te wassen, om de vloer te poetsen of om onze eigen haren, huid of tanden schoon te maken. Bij deze producten kunnen we ons enkele belangrijke vragen stellen:

  • Waar komen al deze chemische substanties vandaan, en vooral waar gaan deze vervolgens naar toe?
  • Zijn de kleine restjes afwasmiddel op ons bestek of gezichtscrème niet schadelijk voor onze gezondheid?
  • en is dat afval van al die verschillende potjes en tubes nu echt wel nodig?

Deze week halen we de nodige basisbenodigdheden in huis om in de loop van de rest van het jaar verschillende producten door meer natuurlijke, ecologische en gezonde alternatieven. Volgende 4 dingen zijn niet alleen goed voor ons huis, maar ook voor ons lichaam (zowel uitwendig als inwendig). En ze zijn ook nog eens goedkoop. Ik heb afgelopen week alvast mijn voorraden weer wat aangevuld om er weer even tegen te kunnen.

1. Honderd-en-één toepassingen met azijn

Als er iets is wat je zeker in huis moet hebben, dan is het wel azijn. Alcoholazijn, appelciderazijn, wijnazijn, balsamicoazijn enz… Het is lekker en gezond in salades, als conserveermiddel of wasverzachter, om te desinfecteren of onkruid te bestrijden, ideaal voor de huidverzorging, haarconditioner en voor mij nog steeds de allerbeste methode om kalkaanslag en schimmel te verwijderen.

De belangrijkste eigenschap van het azijn is zijn zure eigenschap (pH-waarde van 2). Ook citroen kan soms dienstdoen. Appelazijn of ciderazijn (ook wel appelciderazijn) is zeer geschikt voor persoonlijke verzorging, waar dat alcoholazijn eerder gebruikt wordt voor de schoonmaak.


Alcoholazijn en appelazijn

2. Zuiveringszout of soda?

Natriumbicarbonaat vind je zowel bij de schoonmaakproducten, voedingsmiddelen als voor medische doelstellingen. Het wordt gebruikt als schuurmiddel, stabilisator, vlekkenverwijderaar en het absorbeert geurtjes en vocht.

In tegenstelling tot het zure azijn (lage pH-waarde) is zuiveringszout een buffer (eerder hoge pH-waarde). De twee mengen is zinloos aangezien het elkaar neutraliseert en hun chemische samenstelling verandert.

Verwar ook zuiveringszout niet met soda. Zuiveringszout (ook wel bakpoeder, dubbelkoolzure soda, natriumbicarbonaat, sodiumbicarbonaat of natriumwaterstofcarbonaat) is namelijk veel milder van werking dan soda (ook wel sodakristallen of natriumcarbonaat) dat bijtende eigenschappen heeft en ideaal is om hardnekkigere vlekken te verwijderen en te ontvetten. Hun vele benamingen maakt het er niet eenvoudiger op.


natriumcarbonaat en natriumbicarbonaat

3. Olie

Olie kan geëxtraheerd worden uit alle planten en dieren: olijfolie, arachideolie, kokosolie, en velen meer zoals ook etherische oliën. Iedereen kent het om zijn culinaire nut, maar olie is ook geschikt om andere vetten te verwijderen, hout te behandelen, hydraterende of massageolie, scharnieren te smeren en als roest, verf of make-up verwijderaar. Olie is ook het basisproduct van zeep. Het zeep werd ontdekt door assen die in contact kwamen met dierlijke vetten. Ook Marseillezeep bestaat voor ongeveer 3/4 uit olijfolie.

Een belangrijke eigenschap van olie is dat het een apolair oplosmiddel is, wat maakt dat het zonder toevoeging van andere substanties niet zal mengen met water, dat zout slecht oplosbaar is in olie, maar ook dat het perfect is om andere vetten te verwijderen.


Kokosolie en olijfolie

4. Water

Veel dingen zijn gewoon wateroplosbaar, water is ideaal om oplossingen te verdunnen en ik moet je niet vertellen dat water ook de allerbeste dorstlesser is. Water is leven.

In tegenstelling tot olie is water een polair oplosmiddel waardoor zout wel goed oplost in water. Onderschat dus niet de kracht van ‘gewoon’ wat water. Voor olieachtige substanties is water echter niet voldoende omdat deze niet wateroplosbaar zijn. Met water kan je eventueel bacteriën wegwassen, maar niet desinfecteren. Het voordeel daarbij is dat je ook de goede bacteriën ermee niet verwijderd.


Water is dé wondermolecule.

Laat een reactie achter:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.