WEEK 4: Witte tanden

Deze week ging ik op controle bij de tandarts. Gelukkig was alles in orde. Wat tandsteen en tandplak wegnemen en ik mocht weer naar huis. Deze week wil ik daarom graag wat meer delen over tandverzorging met de basiselementen voor een meer verantwoorde levensstijl. Ik daag jullie uit om het ook eens te proberen.

1. Tijd voor een andere tandpasta?

Begin 2015 ben ik begonnen met mijn eigen tandpasta te maken. Ik zou liegen als ik zei dat ik ondertussen geen tube tandpasta meer gekocht heb, want in Bolivia bleek dat toch eventjes de gemakkelijkste oplossing, maar over het algemeen poets ik met mijn zelfgemaakte goedje. Microplastics moeten weldra uit de tandpasta verdwijnen, maar hiermee is dat probleem al meteen opgelost.

Maak eens je eigen tandpasta. Het recept is eenvoudig: twee porties zuiveringszout (natriumbicarbonaat) met één portie water. Het heeft wat tijd nodig om zijn uiteindelijke consistentie te bekomen. Sommigen voegen hier nog wat kokosolie aan toe. Zorg dat het zuiveringszout goed is opgelost in water (in olie zal het niet goed oplossen) zodat je met de korreltjes je tandglazuur niet gaan beschadigen. Je kan het goedje heel lang bewaren, maar maak niet te veel want je hebt er maar weinig van nodig.

Let wel op, want in de meeste tandpastas is fluor toegevoegd, wat zorgt voor de aanmaak van tandglazuur. Dit recept bevat geen fluor. Tandartsen zullen het gebruik van fluor steeds aanraden, al zijn er ook tandpastas op de markt zonder fluoride omdat het ook schadelijke bijwerkingen heeft. Fluoride kan maagklachten en neerslachtigheid veroorzaken en heeft ook een negatieve werking op je zenuwstelsel en zelfs je tanden. Het wordt ook gebruikt als rattenvergif. Kortom, je hebt het nodig, maar teveel ervan heeft zijn negatieve bijwerkingen. Tandpasta voor kinderen bevat dan ook een lage dosis aan fluoride en het gebruik van te veel tandpasta wordt voor iedereen afgeraden.


Mijn tandpasta bestaat uit zuiveringszout, water en essentiële olie van munt.

2. En wat nog? Mondspoeling

Verdere tandhygiëne bestaat uit het regelmatig flossen van je tanden. Soms wordt een mondspoeling aangeraden. En vergeet ook niet dat gezonde voeding en het vermijden van te veel suiker ook een impact heeft op ons gebied.

Mondspoeling kan prima met olie. Dit is de zogenaamde ‘olie pulling methode’. Ik gebruik kokosolie, maar ook olijfolie of andere olieën werken prima. Het idee is dat je een lepel olie gedurende zo’n tien minuten tussen je tanden door duwt en zuigt. Het idee is dat (zuivere) olie andere (bacteriehoudende) olie verwijderd. Ik heb me laten wijsmaken dat kokosolie zelfs tandglazuur zou herstellen. Je kan de koskosolie doorslikken (kokosolie is ook goed voor je lichaam), maar spoel niet zomaar door de afvoer omdat kokosolie stolt bij lage temperaturen en je afvoer kan verstoppen.


Kokosolie voor extra reiniging.

3. Voor een frisse mond

Zuiveringszout heeft een zoute smaak die niet iedereen meteen weet te apreciëren en ook schuimen doet het niet. Op zich stoort me dat absoluut niet, maar toch vind ik het aangenaam om er wat smaak aan te geven. Ik druppel in mijn bereidingen daarom altijd enkele druppeltjes essensiële olie van munt, zo heb je meteen een fris gevoel in je mond.

Munt en andere essenciële olieën actieve stoffen bevatten die zowel medicinaal kunnen werken alsook bijwerkingen kunnen hebben. Van munt heb ik nooit last gehad, maar wees steeds voorzichtig met essensiële olieën. Gebruik niet té veel, informeer je goed en let op mogelijke syntomen. Ook is het belangrijk dat je olie koopt die geschikt is voor inname.


Essentiële oliën, maar let altijd goed op.

4. Zero waste tandenborstel

Het feit dat je tandpasta en mondspoelproducten niet mag inslikken geeft aan dat het inderdaad niet gezond is om binnen te krijgen. En je spaart weer wat verpakkingen en geld uit. Voor wie echt volledig afvalvrij wil gaan zijn er zelfs “zero-waste tandenborstels”. Dit zijn composteerbare tandenborstels (vaak van bamboo hout en bioafbreekbare nylon haartjes) of tandenbostel met vervangkopjes. Ik ga voorlopig nog even voor de wegwerptandenbostel want onlangs had ik er zeer snel één nodig, dus heb ik nog even de typische gekende tandenborstel gekocht. Als hij aan vervanging toe is, ga ik eens voor een ander model en houd ik jullie weer op de hoogte. Iemand ervaring?

Een alternatief voor de tandenborstel is het gebruik van de Miswak-wortel (Salvadora persica) die in de regio tussen India en Ethiopië veelvuldig gebruikt wordt. Tandpasta is hierbij zelfs niet nodig. Toen ik in Ethiopië onderzoek deed teste ik het uit en het voelde best goed. En ja, de Ethiopiërs hadden er mooie, goede, witte tanden.


Naar een goede tandenborstel ga ik binnenkort op zoek.

3 Comments

Laat een reactie achter:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.