WEEK 5: Wat steekt je spaargeld uit?

Wat is het confronterend. Hoe goed we ons best ook doen om onze ecologische voetafdruk te doen krimpen, als we ons spaargeld aan banken toevertrouwen weten we vaak niet wat met dat geld gebeurt en welke impact dat heeft. Investeert jouw spaargeld achter je rug in vervuilende mijnbouw, fossiele brandstoffen of in wapens? Dat pluizen we deze week uit!

1. Ons spaarboekje onder de loep

Waar heb jij je zichtrekening en je spaarboekje? En weet je waar die bank zoal in investeert? Via bankwijzer kan je makkelijk een heel aantal zaken van je bank nagaan. Je kan meteen ook een bericht sturen naar het hoofdkantoor van je bank om een klacht of compliment te sturen en indien nodig op zoek gaan naar een bank die het beter doet. Dit is meteen een goed moment om je type spaarboekje eens aan te passen aan jouw noden.

Enkele jaren geleden ontdekte ik in welke dubieuze, mensonwaardige en milieuvervuilende projecten BNP Paribas Fortis investeert. Ik besloot meteen te veranderen en koos voor een spaarrekening bij Triodos Bank, in combinatie met een zichtrekening bij Argenta. Ik ben zeer tevreden en ik word telkens opnieuw gelukkig bij de gedachte dat nu ook mijn spaargeld goede initiatieven ondersteunt en dat die projecten bovendien volledig transparant zijn. Alberto maakt momenteel de vergelijking tussen de banken en heeft een afspraak gemaakt bij vdk bank om zo een beter alternatief te kiezen in plaats van het in o.a. mijnbouw investerende ING . In tegenstelling tot Triodos Bank, is er bij vdk bank ook de mogelijkheid om een zichtrekening te openen.

Ik word telkens opnieuw gelukkig bij de gedachte dat nu ook mijn spaargeld goede initiatieven ondersteunt.

2. Maar ook verzekeringen en pensioenfondsen

Niet enkel je zichtrekening en spaarrekening worden gebruikt voor goede of minder goede investeringen. Ook verzekeringen die je met regelmaat betaalt of pensioenfondsen investeren vaak in twijfelachtige projecten. Daar had ik eerder weinig bij stilgestaan, dus daar gaan we nu meteen een oplossing voor zoeken. Deze week waren we te gast op een presentatie van Fairfin over duurzaam bankieren waar we er alles over leerden. Via volgende links vind je alle tips van Fairfin voor verantwoord verzekereren en pensioensparen.

We kregen diezelfde avond ook van enkele deelnemers de verrassende tip om een GoodPay kaart aan te maken. Deze kaart werkt als een prepaid kedietkaart en is gratis. Voor elke aankoop ontvangt een goed doel naar keuze 5 cent zonder dat je er zelf voor betaalt. Je kiest zelf je budget en krijgt informatie over de ecologische impact van je uitgaven. Ik heb er alvast één aangevraagd van NewB.

Ook pensioenfondsen en verzekeringen leiden hun eigen leven.

3. Investeren in de échte economie

Je kan natuurlijk ook zelf rechtstreeks investeren in de echte economie door een eigen zaak te beginnen of aandelen te kopen. Als we daarmee een extra impuls willen geven aan de verkleining van onze gemeenschappelijke ecologische voetafdruk, dan kies je niet voor aandelen van een onderneming die geen schade berokkent, maar meer nog, dan ga je voor een onderneming met ambitie op sociaal of ecologisch vlak. Je kan het zien als investeren en een goed doel steunen in één beweging, ofwel als een goed doel steunen terwijl het geld opbrengt.

Je kan bijvoorbeeld aandelen kopen van een energiecoöperatie voor hernieuwbare energie. Dit is de productie van hernieuwbare energie, meestal via zonnepanelen of windturbines. Het zijn coöperatie bedrijven voor burgers, maar ook door burgers gedragen. Ook jij kan een aandeel kopen en van de winst een graantje meepikken.

Via REScoop, de federatie voor “renewable energy resources cooperatives” kan je alle opties leren kennen. Door aandelen van Alterfin te kopen, steun je zelfs heel rechtstreeks projecten van mensen in ontwikkelingslanden.

Waarom niet investeren in je eigen hernieuwbare energie?

4. De euro voorbij…

Ken je LETS? LETS staat voor “Local Exchange and Trading System” (lokaal ruil en handelssysteem) en gaat zo de euro voorbij. Wil je graag pianolessen volgen bij iemand, en in ruil ga je bij iemand anders de moestuin helpen onderhouden. Het kan allemaal. Vind hier je dichtstbijzijnde LETS-groep.

In Gent werkt de LETS-groep met Stropkes als lokale munten, maar ook buiten LETS om bestaan al vele lokale munten. Deze munt kan een sociaal doel hebben, de lokale handel ondersteunen, via het ecologisch en duurzaamheidsprincipe werken, of wat de groep mensen beslist om aan hun eigen lokale munt te koppelen. Meer informatie over lokale munten werd gebundeld door Muntuit.

MAANDOPDRACHT JANUARI: KOOP SLIM!

De maandopdracht van januari was “koop slim”. Wat heb jij gekocht tijdens de soldenperiode? Nuttig of toch net iets minder nuttig? Deel gerust met ons wat je kocht? Ik had vestjes, leggings en nieuwe schoenen nodig. Allemaal gevonden en vooral tweedehands en fairtrade. Toch heb ik me even laten gaan bij enkele mooie kleedjes in de tweedehandswinkel, ai ai… en werden het na lang zoeken toch vooral leggings van de markt. Nu heb ik even geen kleding meer nodig en kan ik er weer een hele tijd tegen.

MAANDOPDRACHT FEBRUARI: DE AFVALZAK OP DIEET

Februari nadert met rasse schreden, dus tijd om alvast de maandopdracht van februari te delen. In februari focussen we op het afval dat we creëren. Wat belandt er allemaal in onze vuilniszak deze maand? Houd in je ‘Oh-Leven’-dagboek bij hoeveel afval je creëert en wat dat dan vooral mag zijn. Deze maand volgen er een aantal tips om onze afvalzak op dieet te zetten.

Laat een reactie achter:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.