WEEK 6: Operatie minder afval

Volledig afvalvrij leven is moeilijk en bijna onmogelijk, maar met de onderstaande vier tips kom je al héél dicht in de buurt. Hoewel veel mensen dachten dat het onmogelijk zou zijn om plastic winkelzakjes te verminderen, moet ik zeggen dat we in België sinds ruim 10 jaar daar toch heel erg goed in geslaagd zijn. Het kan!

1. Leer “nee” zeggen

De zoveelste reclamesleutelhanger die je ergens krijgt, gaat weer ongebruikt in de kast blijven liggen of gewoon bij het afval belanden. Ook mis je heus niets in je leven door niet door alle reclamefolders te gaan. Plak een “geen reclame” sticker op je deur, geef aan dat je facturen via mail wil ontvangen en verlies geen tijd meer aan hopen onnuttige reclame te doorbladeren of facturen de ordenen en klasseren. “Wilt u een rietje?”, “Nee, dank u”. Neen zeggen doet geen pijn.

Wij ontvangen thuis nog amper dingen met de post en vanaf vandaag komt er ook een einde aan de ongeadresseerde reclame. Vanaf vandaag hangt er een sticker op onze brievenbus. De stickers zouden te krijgen zijn bij je gemeente, maar ik had er ooit een gekregen van het GMF (Gents Milieu Front). Ontvang je -ondanks je sticker- toch ongeadresseerde reclame, kan je daarvoor een klacht indienen. In Gent, bijvoorbeeld, volstaat een mailtje naar de Dienst Toezicht Wonen, Bouwen en Milieu. Krijg je ongewenste wel geadresseerde reclame, schrijf je dan in op de Robinson-lijst om ervan af te geraken (ook voor telefonische reclame!).


Vanaf nu geen ongeadresseerde reclame meer bij ons thuis!

2. Ga “zero waste” shoppen

De laatste jaren is het aantal winkels waar je in bulk kan kopen van niets uitgegroeid tot een redelijk aantal. Je neemt je eigen potjes en zakjes naar keuze mee, weegt ze bij het binnengaan en vult naar hartenlust. Achteraf wordt je enkel aangerekend wat je gekocht hebt. Je kiest exact hoeveel je wil kopen en wat een verschil in die vuilniszak. Ik ken persoonlijk enkel Ohne, die ligt in Gent, is vlakbij en dus erg handig voor ons. Hierbij een lijstje van enkele verpakkingsloze winkels:

  • Robuust in Antwerpen opende in 2014 en was de eerste in zijn soort
  • Ohne in Gent opende onlangs zijn tweede winkel
  • Content vind je dubbelvoudig in Leuven
  • De Kabas in Mechelen
  • Prana in Zolder
  • en Zonder Meer vind je zonder meer in Kortrijk

En nog wel heel wat andere winkels maar daar heb ik nog geen reacties over gehoord. Onbreekt er een volgens jou toffe winkel op de lijst? Geef een reactie of stuur ons een bericht.

Heb je geen bulkshop in je buurt, dan hierbij nog enkele nuttige tips: Als je losse groenten en fruit in de supermarkt koopt, is het helemaal niet verplicht en vaak niet nodig om een zakje te gebruiken; of vraag op de markt om alles meteen zonder verpakking in je winkeltas te doen. Ook bij de meeste bakkers kan je je eigen broodzak meebrengen. Drank kan je vaak in verpakkingen kopen waarop statiegeld betaald wordt, zodat je de verpakking gewoon opnieuw kan inleveren. En grotere pakken kopen in plaats van individueel verpakte elementen, maakt natuurlijk ook al een wereld van verschil.


Inkopen doen bij Ohne: havermout voor een stevig ontbijt.

3. Laten we het hebben over boterhamdozen

Boterhamdozen en drinkflessen. Het is een cliché, maar nog zo vaak worden hopen afval gecreëerd bij een lunch buitenshuis. Berg je maaltijd, snacks en desserts op in plastic of glazen potjes die je koopt of upcycled van eerdere verpakkingen. Neem je eigen drinkfles, bestek en een stoffen handdoekje of serviet mee. Individueel verpakte koekjes lijken veel handiger, maar één of meer losse koekjes in je brooddoos is echt net zo goed.

Bestel je onderweg graag koffie, ook dan kan je makkelijk je eigen kopje meenemen. Ik maak niet graag reclame voor grote ketens, maar wist je dat je bij Starbucks korting krijgt als je je eigen mok meebrengt? Of je kan naar een mok van aardewerk vragen als je wat meer tijd hebt.


Welk lunchpakket kies jij?

4. Herbruikbaar, graag!

Herbruikbare zakdoeken, herbruikbare koffiefilters, herbruikbare theezakjes/eitjes, herbruikbare winkeltas, herbruikbare borden, herbruikbaar bestek, herbruikbare bekers, herbruikbare poetsdoek, herbruikbaar scheermachientje, herbruikbare wattenschijfjes, herbruikbaar maandverband en tampons, herbruikbare luiers… Komaan, je vind herbruikbaar ondergoed toch ook niet vies?… en via Washcot moet je de vuile luiers niet eens zelf wassen.

Gebruik je bepaalde dingen maar zelden, leen ze dan gewoon uit van iemand. Ken je niemand in de buurt die jou kan helpen? Vraag het dan aan (voorlopig) onbekenden uit je nabije omgeving via Peerby. Ideaal voor boormachines, partytents of gourmettoestellen.


Thee-eitjes als één van de eindeloze herbruik-voorbeelden.

MAANDOPDRACHT FEBRUARI: DE AFVALZAK OP DIEET

Februari is inmiddels al begonnen, dus vergeet de nieuwe maandopdracht niet. Houd in je ‘Oh-Leven’-dagboek bij hoeveel afval je creëert en wat dat dan vooral mag zijn. Wij houden alvast ons afval van deze maand proper bij in een grote pot, zodat we op het einde van de maand een duidelijk beeld hebben waaraan (vooral) nog gewerkt moet worden.

 

Laat een reactie achter:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.