WEEK 7: Over watjes, melk, haar en potjes

Ik weet het, het is de maandopdracht en niet de weekopdracht om ons afval op te volgen. Hoe dan ook, ik kon niet wachten en nam alvast het afval van deze week onder de loep. Enkele dingen komen duidelijk frequenter bij ons afval terecht dan andere, dus waarom niet meteen zoeken naar een geschikte oplossing! Wellicht zijn dit bij jou andere zaken, dus deel ze en we zoeken samen naar een oplossing of alternatief.

1. Herbruikbaar alternatief

Voor gezichtsverzorging maak ik vaak gebruik van wattenschijfjes. Dat voelt prettig en ik laat ze niet graag weg uit mijn dagelijkse routine. De meest geschikte optie is dus herbruikbare wattenschijfjes gebruiken. Een washandje kan dienen, maar er zijn ook herbruikbare wattenschijfjes te koop. Het ene (het washandje) vind ik niet zo aangenaam, het andere (de stoffen wattenschijfjes) vind ik wat te duur. Daarom besliste ik om maar eens zelf wattenschijfjes te maken.

Een oud flanellen laken vind ik goed aanvoelen. Badstof gebruiken kan eventueel ook. Grote cirkels knippen en best de randjes nog stikken als je een naaimachine hebt.


Een nieuwe set wattenschijfjes… of flanelschijfjes

2. Doe-het-zelf

’s Ochtends onbijten we graag havermout met melk. De brikken rijstmelk, soyamelk… stapelen zich dus al snel op. De oplossing moest voor mij niet ver gezocht worden, daarvoor gaan we terug naar onze recente avonturen in Bolivia. Enerzijds bleek het moeilijk om rijstmelk te vinden in Oruro, het stadje waar we woonden. Anderzijds kregen we voor elke maaltijd buitenshuis een enorm bord droge, smaakloze rijst voorgeschoteld. De oplossing die we toen vonden was om onze restjes rijst mee te nemen en er thuis rijstmelk van te maken.

Eigenlijk kunnen we nu in België op dezelfde manier ook makkelijk onze rijstmelk maken en op die manier afval, maar ook veel geld, uitsparen. Kook, wanneer je rijst kookt, een extra portie. Doe deze portie gekookte rijst in een blender samen met drie keer zoveel water en mixen maar. Het is het lekkerst om de melk te filteren voor gebruik zodat er geen stukjes rijst meer inzitten en iets van zoetstof vind ik ook echt nodig. Het grove materiaal dat je eruit filtert kan je verwerken tot rijstpap of toevoegen aan de soep.

Soyamelk, havermoutmelk of amandelmelk kun je natuurlijk ook thuis maken, maar ik heb enkel nog maar rijstmelk gemaakt en die lijkt me ook het eenvoudigst en goedkoopst. Zorg steeds dat je nog genoeg calcium binnenkrijgt want in de meeste plantaardige melk wordt nog calcium toegevoegd. In je huisgemaakte versie is dat natuurlijk niet het geval.


Afvalloos ontbijt

3. Composteer(b/h)aar

Je kuist je douche uit en wat doe je met het verzamelde haar? Of je knipt zelf je haar bij en wat doe je? Ik wist het niet en ging op zoek naar waar ik met dat haar naar toe kan? Naast allerlei creatieve oplossingen, bleek het eenvoudigweg composteerbaar te zijn. Vanaf nu niet meer bij het afval, maar rechtstreeks in de compostbak, in ons geval de wormenbak (daar vertel ik binnenkort de details nog wel eens van). Meer nog, als je het haar verbrand komen er giftige stoffen vrij, terwijl het composteren juist zorgt voor meer voedingsstoffen in je compost. Win-win.

Trouwens, na het knippen van je vinger- of teennagels, mag je de afgeknipte stukjes ook gewoon bij het composteerbare afval gooien.


Composteer(b/h)aar

4. Upcycle

Die glazen pot van spaghettisaus van afgelopen week wordt een nieuw item in mijn keuken. Conserveblikken, glazen potten en plastic potjes kunnen in veel gevallen gemakkelijk opnieuw dienst doen. Het is misschien niet oneindig, maar aangezien ik weinig voorbereide producten koop, blijkt het me absoluut niet moeilijk om steeds nieuwe toepassingen te vinden voor dergelijk verpakkingsmateriaal. Nooit geen nieuwe tupperwarepotjes meer nodig!


Upcycle kruiden- en theerek… ooit koffiepotten

2 Comments

Laat een reactie achter:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.