WEEK 9: “Sham” zonder “poo”

Iedereen weet het, hoe vaker je je haren wast met shampoo, hoe sneller je kapsel opnieuw vettig wordt. Daarnaast komt het ook voor dat het je droger wordt door het gebruik van shampoo, waardoor de nood om een conditioner te gebruiken ook weer toeneemt. Shampoo geeft een vals gevoel van gezonde haren, omdat het de werking van onze talgklieren verstoord of omdat onze hoofdhuid slecht reageert op de chemische stoffen uit het product. Deze week gaan we op zoek naar enkele alternatieven.

1. Zelfgemaakte shampoo

Er zijn duizend-en-één recepten te vinden om zelf je shampoo te maken. Er zijn net zoveel recepten als er shampoomerken te vinden zijn in de supermarkt, dus wellicht voor elk wat wils. Het belangrijkste ingrediënt is vaak zeep omdat de bedoeling van shampoo net is om je haar te ontvetten. In dat geval zou ik een zo natuurlijke mogelijke zeep aanraden, namelijk Marseille, Aleppo of Castille zeep op basis van natuurlijke olie en een base. Aan het zelf maken van Marseille zeep heb ik me nog niet durven wagen, maar je kan hem ook in vele winkels vinden.

Andere ingrediënten zijn:

  • Water, best kokend zodat de zeep goed oplost
  • Soms wordt thee toegevoegd. Bijvoorbeeld kamillethee wat goed is voor blonde haren; of juist rozemarijn voor donkere haren.
  • Essentiële oliën geven een lekker geurtje aan je zelfgemaakte shampoo.


Marseille zeep is een natuurlijke zeep op basis van olijfolie die overal voor gebruikt kan worden.

2. Zuiveringszout… zonder “poo”

Ik heb me echter gewaagd aan een haarverzorging zonder shampoo. “Zonder poo” wordt dat ook wel genoemd. Je lichaam zal zelf minder vet beginnen aanmaken, zodat ook de nood om te ontvetten verdwijnt. Je kan je haren dan perfect wassen zonder zeep, maar met een zelfgemaakt goedje. Het bestaat voor de helft zuiveringszout en de helft water, daarmee heb je een eenvoudige crème die je in je haren masseert. Voor wie een lekker geurtje wil, kan er ook weer enkele druppeltjes essentiële olie van lavendel of jasmijn bij doen.

De eerste maanden waren niet eenvoudig moet ik toegeven. Vaak was mijn haar toch wel wat vettig en wilde ik er graag goed veel zeep doorheen doen. Ik had toen ook nog niet de juiste formule gevonden om zelf voor mijn eigen haarverzorging te zorgen. Na een paar maanden went je lichaam eraan en gaan de talgklieren minder genoodzaakt zijn om talg te produceren. Nu is er niet meer de nood om haren te wassen “omdat ze vettig zijn”, maar gewoon om proper en hygiënisch te zijn. Vaak was ik ze nu ook gewoon met puur water, vroeger kon dat absoluut niet want daar werd mijn haar vettig van.


“Sham” zonder “poo”, op basis van water en zuiveringszout.

3. Voor een zachtere textuur

Van te veel zuiveringszout kan je haar stug worden, of sommigen hebben van nature stug haar. Appelazijn maakt je haardos lekker zacht, glad en glanzend. Azijn kan nogal sterk zijn, leng het dus zeker aan met minstens 2/3 water. Gebruik ook een fles of sprayfles waarmee je kleine hoeveelheden op je haar kan aanbrengen, zonder dat er veel van je azijn verloren gaat. Azijn is namelijk veel vloeibaarder dan conditioner. Even masseren en weer uitspoelen. Geen zorgen, azijngeur ruikt misschien sterk, maar de geur verdwijnt al snel weer (in tegendeel tot de lookshampoo uit mijn studententijd… grrr).


In onze douche vind je een mengseltje van zuiveringszout, olijfolie scrub en een oplossing van appelazijn.

4. Een haarmasker van kokosolie

Voelt je haar te droog of krijg je het niet in vorm? Heb je beschadigd haar? Of wil je gewoon je haar wat extra verzorging geven? Kokosolie vind ik daarvoor het beste dat ik al geprobeerd heb. Smeer wat in je handen (kokosolie is niet vloeibaar, maar vast, op kamertemperatuur) en smeer de puntjes of hardnekkige delen van je haar voorzichtig in. Niet te veel, want je haar wordt natuurlijk wel wat vettig door de olie! Je kan het achteraf met warm water wegspoelen. Ik laat het gewoon erop zitten tot de volgende wasbeurt.


Kokosolie is een wondermiddeltje.

MAANDOPDRACHT MAART: ENERGIEVERBRUIK IN HUIS

De derde maand van het jaar staat al voor de deur. Komende maand daag ik jullie uit om samen met ons je ‘Oh-Leven’-dagboek erbij te nemen en op een rijtje te zetten waar de elektriciteit in huis allemaal voor gebruikt wordt. Houd je meter eens in het oog. Kijk eens hoeveel er verbruikt wordt als je een dag niet thuis bent geweest. En kijk eens wat bijvoorbeeld een was en strijkdag wel niet verbruikt.

In februari was onze afvalzak op dieet. Volgende week vertel ik jullie in detail wat het resultaat is. Nog twee dagen te gaan. Tot volgende week!

1 Comment

Laat een reactie achter:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.