WEEK 10: Leren recycleren?

Zoals ik jullie vorige week beloofde, is het deze week tijd om eens te kijken wat we in februari zoals verzamelden aan afval. Met goede moed begonnen we met onze onze maandopdracht aan een grote glazen bokaal (zo moet dat blijkbaar, zoek maar eens op internet op ‘zero waste lifestyle’). Het ging goed, maar de inkopen van de laatste week hadden toch net weer wat te veel verpakkingen en zo gingen de laatste dingen er net niet in. Ook het stapeltje PMD (allemaal drank/yoghurtbrikken) was toch wel hoger dan ik had verwacht. En toch zijn we fier op het resultaat! Deze week enkele recyclage tips.

1. Als je graag een glaasje wijn drinkt

Als je net als ons eens graag een glaasje wijn drinkt, dan verzamel je na een tijd heel wat kurken stoppen. Met die kurk kan je oneindig veel creatieve dingen doen: je kan er dingen in prikken, het is een hoogwaardig materiaal en ze zijn ook nog eens mooi op zichzelf. Maar, recyclage tot isolatiemateriaal is minstens zo’n nuttig tweede leven voor je kurken stoppen.

Batterijen en KGA (klein gevaarlijk afval) worden al heel vaak afzonderlijk gesorteerd, maar voor kurk gebeurt dat nog veel te weinig. Het wordt nochtans afzonderlijk verzameld in containerparken en enkele andere verzamelpunten. Geen kurk meer bij het restafval dus… en ook geen piepschuim of kaarsresten!


Kurk is mooi op zichzelf.

2. Sponsje kwijt?

Ben je regelmatig je sponsje kwijt als je wil afwassen, dan is dit een handige oplossing vonden wij. Deze sponshouder is gemaakt van een oude fles voor afwasmiddel. Natuurlijk kan je PET-flessen ook gewoon inzamelen voor recyclage. Van oude PET-flessen kunnen vervolgens fleece truien en andere toepassingen worden gemaakt. Er kunnen ook gewoon nieuwe PET-flessen van worden gemaakt, maar onvermijdelijk gaat de kwaliteit telkens wat achteruit. Hetzelfde gebeurt voor papier, je kan het niet oneindig blijven recycleren zonder er zwaar chemische bleekmiddelen voor te gebruiken. Dit noemt men downcycling.

Contradictorisch zijn PET-verpakkingen tegelijkertijd toch wel de meest verantwoorde verpakkingen voor éénmalig gebruik. Eén PET-fles gebruikt véél minder energie dan één glazen fles: het gewicht is een belangrijke factor bij tranport, maar ook energieverbruik bij extractie van grondstoffen, productie en recyclage.3. Kapotte kapstok?

Vele andere plastic mag niet bij PMD, het laat niet toe het efficiënt te recycleren, dus laat ons vooral met die dingen creatief te zijn en het te hergebruiken, repareren of recyclen. Van deze kapotte plastic kapstok, maakten we onze wc-rolhouder.

Eigenlijk moeten we wat betreft deze materialen stoppen om ze te kopen, of beter nog, producenten moeten stoppen met ze te produceren. Ik verwijs daarom graag naar het boek “cradle to cradle”, wat betekent “van wieg tot wieg” ofwel dingen zo produceren zodat ze nooit afval worden, ook niet na meermaals recycleren (want dat is “wieg tot graf”). Wat geproduceerd wordt, moet in de toekomst kunnen dienen als een volwaardige nieuwe grondstof. Op naar een circulaire economie.


Oude kapstok op het toilet!?

4. Conserven blik?

Conservenblikken kun je makkelijk hergebruiken. Is het niet als pennenhouder op je bureau, dan wel in de badkamer. Mijn oorbellen blijven netjes gesorteerd, hangend aan dit conservenblik. Staal en aluminium kunnen in principe oneindig gerecycleerd worden, zonder enige kwaliteit te verminderen. Daarbovenop wordt er veel minder energie verbruikt bij het recycleren van bijvoorbeeld blikjes, dan wanneer er nieuwe metalen ontgonnen zouden moeten worden. Hetzelfde geldt trouwens voor glas. Recycleren is dus de boodschap. En dat is minstens zo nadrukkelijk het geval voor afgedankte elektronica. Daar zitten vaak nog meer en zeer waardevolle metalen in.

En zo komen we bij het thema van volgende week. Deze week is het namelijk de OPEN MIN(E)D week bij CATAPA. Gastsprekers uit Bolivia, Colombia en Ecuador komen in ons land in verschillende steden vertellen over de impact die mijnbouw heeft op hun leefomgeving. Niet enkel is de milieu-impact groot, maar ook sociaal en economisch valt het de lokale bevolking vaak (onverwacht) zwaar.


Hergebruiken van metaal en electronica? Recycleren!

Laat een reactie achter:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.