WEEK 12: Bio! Logisch?

Alberto is nu twee maanden terug van Bolivia, ik al drie. Wat vliegt de tijd. Het moment was daar om terug werk te maken van wat structuur in onze voeding te brengen en oude gewoontes te hernemen. Maar ook het uitgelezen moment om net ervoor nog eens wat nieuws uit te proberen. Deze week gaan we op zoek naar lekkere biologische voeding. Eet jij deze week ook biologisch?

1. Groentenpakket

Vorige week schreven we ons, na ons jaartje in Bolivia, opnieuw in voor een wekelijks Groentenpakket van de Wassende Maan. Zo’n groentenabonnement bestelden we ervoor al een tijdje, en ook als student had ik vaak een bio-groenten abonnement zoals in Leuven De Groentetas van De Wikke. Eigenlijk vind ik het gewoonweg gemakkelijk om niet na te denken welke groenten te kopen en je eet veel gevarieerder omdat je niet telkens opnieuw naar je meest gekende groenten grijpt.

Het moto van de groentenpakketten is “LEF”, ofwel lokaal, eco en fair (eerlijk). Lokaal, want elke bioboer heeft zijn regio, eco want 100% biologisch en fair want de boer krijgt een eerlijk loon. Vaak worden er sociale porjecten aan gekoppelt, zodat je ook nog eens investeert in mensen. Vind je via deze link je dichtstbijzijnde afhaalpunt. Wil je zelf bepalen wat er in je pakket moet zitten, dan zijn de Voedselteams meer iets voor jou.

Maar natuurlijk smaken deze groentjes eens zo lekkers als je weet dat ze van vlakbij komen, heel vers zijn en onbespoten. Want dat is toch de essensie van ‘biologische’ voedingsmiddelen, niet? Wel, dat is lang niet alles, maar zeker niet fout. Om het label voor ‘biologische landbouw’ te mogen dragen moet aan verschillende regels voldaan zijn. Die zijn gebaseerd op mestgebruik, bestrijdingsmiddelen, dierenwelzijn, gebruik van medicijnen en genetisch gemodificeerde organismen en wellicht vergeet ik er nog wat. Toch nog eens uitpluizen wat het allemaal inhoud.


Deze week in het gemengd pakket: aardpeer, champignon, pastinaak, postelijn, witloof, appel en sinaasappel.

2. Volledige maaltijden aan huis

Enkele weken eerder probeerden we het Eko Menu van Eko Plaza. Hetzelfde concept als Hello Fresh of Smartmat, maar dan biologisch en helemaal niet duurder. Eko Plaza is de grootste bio-keten van Nederland die onlangs in Amsterdam ook een hele afvalvrije supermarkt(!) heeft geopend. Ze leveren wekelijks drie of vier menu’s om zelf te koken aan huis.

Dit was eigenlijk nóg veel leuker dan een groentenpakket. Je bespaart niet alleen het nadenken over welke groenten je eet, maar je bespaart zelfs het nadenken op je hele recept en alle ingrediënten. En vooral: de chefs die de gerechten voorbereiden weten wat lekker is en wat ook nog eens snel klaar is (20-30 min). Wij bestelden vier vegetarische menu’s en alle vier even lekker. Jummie… Dit wil ik vaker doen! Spijtig echter dat het eten helemaal van Nederland moet komen, en dat is meteen de reden waarom we ons niet onmiddellijk hebben laten overtuigen om een jaarabonnement af te sluiten. Geef mij toch maar lokaal.


De vier heerlijke Eko menu’s van enkele weken geleden.

3. Pluk zelf je verse maaltijd

Iets helemaal anders dan volledige menu’s aan huis laten komen, maar wel even leuk, is zelf je wekelijkse inkopen gaan plukken bij de boer. Steeds meer zelfpluk boerderijen proppen op. In Gent zijn er bijvoorbeeld Oogstgoed, Wijveld en wellicht nog een aantal andere. Deze vallen ook vaak onder de term “CSA”, ofwel Community Supported Agriculture waarbij de consument aan het begin van het seizoen zijn oogstaandeel koopt en zo mee een garantie bied voor de landbouwer.

Wil je weten wat er bij jou in de buurt is? Zoek dan eens op de website van recht van bij de boer.


Op bezoek bij Oogst Goed, een zelfoogstboerderij

4. Of in je dichtstbijzijnde supermarkt

In zowat alle supermarkten vind je nu ook biologische producten, of in één van de steeds meer bestaande natuurvoedingswinkels. Je kan er zo je eco-cheques nuttig gebruiken, om niet weer opnieuw een electrisch toestel te moeten aanschaffen (want wat is daar nu toch zo ‘eco’ aan?).
Spijtig is wel dat je vaak wel met een heel pak meer afval naar huis komt en weet je amper of niet waar je voedingsmiddel vandaan komt. En je moet er natuurlijk wel zelf weer op letten of je nu werkelijk seizoensgroenten koopt of niet.

Trouwens, dat doet me denken aan één van de eerste weken, wanneer we het op deze blog over seizoensgroenten hadden. Ondertussen is de lente namelijk in zicht en is het tijd om ons lijstje wat aan te actualiseren. We voegen andijvie, bloemkool, radijs, selder, spinazie aan ons lijstje toe en nemen langzaam afscheid van de aardpeer, pastinaak, pompoen, rammenas, spruitjes en andere kolen.

Een volledige lijst vroege-lente-groentjes is daarmee: andijvie, bloemkool, selder, paksoi, postelijn, prei, raap, raapsteel, radijs, rode biet, roodlof, spinazie, uien, warmmoes, waterkers, wortel en witloof.


Biologisch winkelen in de supermarkt, helaas met afval inbegrepen!

Laat een reactie achter:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.