WEEK 13: Energie in huis

De maand maart loopt op zijn einde, tijd om eens terug te blikken op de maandopdracht: Energieverbruik in huis. Ik was eerlijk gezegd onder de indruk van hoeveel energie wij met z’n tweeën thuis verbruiken. Als we het omrekenen naar een jaar gebruiken we namelijk zo’n 2.500 kWh, wat overeenkomt met een gemiddeld Belgisch koppel zonder kinderen. Maar, dat ondanks ik dacht dat we we het toch net iets beter deden dan een gemiddeld gezin, want we hebben eigenlijk best weinig elektrische toestellen. Al wordt er momenteel wel veel tijd achter de computer doorgebracht nu dat Alberto op zoek is naar werk. En zijn er enkele zaken voor gemeenschappelijk gebruik die op onze teller aangesloten zijn zoals bijvoorbeeld de internetrouter. Deze week houden we ons energieverbruik onder een vergrootglas.

1. De energievreters…

Als we eens rondkijken zijn de grootste verbruikers hier in huis de koelkast, het elektrisch vuur met dampkap, de oven, de waterkoker en de warmwaterboiler voor onze douche, lavabo en keuken. Er is dan ook nog de verlichting en enkele elektronische apparaten die regelmatig moeten worden opgeladen zoals de laptops, smartphones en camera. Ook deze zijn niet te verwaarlozen. Een diepvriezer hebben we niet, airco, vaatwasmachine of wasmachine al even min. Over verwarming hebben we het ook nog niet gehad, want hier wordt verwarmd op aardgas.

Het is logisch, hoe minder je er hebt, hoe minder je zal verbruiken. Maar het grootste probleem in ons geval is dat het vaak om oude, weinig efficiënte toestellen gaat. Om de efficiëntie van je huishoudtoestellen te onderzoeken en de grote verbruikers in je huis aan te pakken kan je op onderzoek gaan met een energiemeter. Eandis en Infrax zouden deze gratis uitlenen. Iets om te onthouden! Om de efficiëntie van nieuwe huishoudtoestellen te kennen, kijk je naar het energielabel. Vanaf A+ zit je in een energie-efficiënte klasse, al is A+++ natuurlijk nog een héél stuk beter. Heel evident, maar je gebruikt natuurlijk ook beter LED of spaarlampen dan halogeenlampen of gloeilampen. Op al die zaken kunnen we in ons geval nog voor een hele grote verbetering zorgen.

De grote energievreters in huis zijn deze die zorgen voor warmte en koude.

2. …en het sluipverbruik

Andere dingen verbruiken eigenlijk niet zo heel veel, maar zijn wel voortdurend energie aan het consumeren… en dat terwijl we ze niet eens gebruiken. Dat stiekem verbruik kan op jaarbasis toch wel weer veel worden. Ik heb het dan over opladers van smartphones die in het stopcontact blijven zitten, laptops die ingestoken blijven terwijl ze al opgeladen zijn, internetrouters die blijven aanstaan en vele andere toestellen die op stand-by worden gezet in plaats van uitgeschakeld of die niet eens helemaal uitgeschakeld kunnen worden.

Al dit sluipverbruik samen komt volgens een website van de Vlaamse Overheid al snel neer op 10 % van ons totale elektriciteitsgebruik. Toch bestaat hier een zeer gemakkelijke oplossing voor: een stekkerdoos met aan/uit-schakelaar.

Sluipverbruik bij stopcontacten of de slaapstand van elektrische toestellen.

3. Groene elektriciteit

De energie die je gebruikt kan ook maar beter groene energie zijn. Die groene energie kan van een energieleverancier komen zoals bijvoorbeeld Lampiris. Zij halen hun energie uit afvalverbranding, waterkrachtenergie, zonne-energie, windenergie, biomassa of aardgas met warmtekrachtkoppeling. Ze focussen daarbij ook op lokale producenten: “groen, Belgisch en goedkoper”. Ook niet onbelangrijk.

Een andere optie is een groepsaankoop van duurzame energie of bij een energiecoöpartieve zoals EnerGent, BeauVent of Brons Groen cvba-so waarbij je zelf kan investeren in een groene energiecentralen (vaak met windenergie), er gebruik van maken en tegelijk er de winsten van ontvangen. Hierover hadden we het trouwens al in een eerder blog bericht in januari.

Vaak is het nog voordeliger om gewoonweg zelf je energie op te wekken. Dat kan met zonnepanelen, of met een eigen windmolen in de tuin. Ook zonder subsidies is dit nog steeds rendabel. Helaas heb je voor zowel zonnepanelen, als voor windmolens heel wat metalen nodig. Dat maakt dat ook deze vormen van energie lang niet zonder impact zijn.

Op welke leverancier is jouw huis aangesloten?

4. Ontkoppel

Willen we nog een extra tandje bijsteken, dan is ontkoppelen, of “disconnecteren”, de enige oplossing. Tv, computer en smartphone uitgeschakeld, neem er een goed boek bij en kruip lekker onder een dekentje. Of spendeer kwalitatief tijd met je familie. Samen naar één scherm staren, valt daar naar mijn mening niet echt onder, maar een gezelschapsspelletje zeker wel. De meerderheid onder ons heeft ook wat slaaptekort, kruip daarom gerust wat vroeger onder de wol en je geniet des te meer van je dag.

Dat is ook wat men tracht te doen met het zomeruur dat dit weekend weer is ingegaan, al is de vraag of dat effectief wat uithaalt.

Geniet onder een dekentje van een goed boek.

MAANDOPDRACHT APRIL: LENTESCHOONMAAK

De lente is in het land! Daar horen de eerste terrasjes bij, buiten eten, en gewoon fijn buiten zijn. Wat ook met de lente geassocieerd wordt, is de lenteschoonmaak. Vanaf deze maand maken we enkel nog schoon met natuurlijke en milieuvriendelijke producten.

1 Comment

  1. De provincie Oost-Vlaanderen organiseert ook elk jaar een groepsaankoop voor groene energie (voor 2018 wel juist afgesloten, maar vanaf elk najaar kan je opnieuw inschrijven)
    Ook interessant (vind ik toch) is de groencheck van de vreg, je kan daar nagaan hoe groen je energie effectief is, alsook waar hij geproduceerd wordt.

Laat een reactie achter:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.