WEEK 14: Tijd voor ontspanning

Bij ons verleng weekend, bij anderen wel twee weken vakantie. Soms hebben we nood aan wat heerlijk niets doen, en dat was ook ons motto dit weekend. Al is ‘niets’ doen ook maar niets, daarom deden we eerder ‘niets dat moet’. Een blik op ons verlengd weekend en meteen enkele tips om zonder impact en ecologisch verantwoord de komende vakantie door te komen, onafhankelijk van het koude en af en toe natte weer.

1. Een frisse neus halen

Ook al is het koud, eigenlijk doet een frisse neus halen ons altijd goed. Wat doorstappen en je raakt al snel opgewarmd. Je moet niet ver van huis gaan, want wellicht zijn er in eigen dorp nog plekjes die je helemaal niet kende. Heb je niet veel inspiratie voor je wandeling dan kan je op volgende websites terecht:

  • Op deze website vind je oneindig veel wandelroutes in heel Vlaanderen.
  • In enkele grotere steden zijn er ook Free Walking Tours. Je geeft je gids een fooi naargelang wat je er van vond.
  • Liever een wandeling in de natuur? Zoek dan eens tussen de wandelgebieden van het Agentschap voor Natuur en Bos (op de website helemaal naar beneden scrollen voor de kaart).
  • Of kijk eens tussen de wandelgebieden van Natuurpunt.
  • Ga je liever met een natuurgids op pad, dan kan je beter hier of hier eens kijken.
  • Wil je een wat uitgebreidere tocht maken, stel dan je route samen met deze kaart met wandelknooppunten.
  • Of laat iemand ze voor jou samenstellen en kijk daarvoor op de wandelkalender.

Vandaag maakten we een wandeling richting Ledeberg. Het weer zag er koud uit, maar de temperaturen vielen echt heel goed mee. Voor een cursus die ik volg, moet ik binnenkort een rondleiding geven in Den Draad in Ledeberg, een plaats voor mij nog volledig onbekend. In plaats van snel eens te gaan kijken, maakten we een gezellige wandeling. We deden zo weer wat nieuwe ontdekkingen dicht bij huis. Daarna sloten we de wandeling af met een lekkere pizza als avondmaal.


Het zag er fris uit buiten, maar je warmt er helemaal van op.

2. Toch wat te regenachtig?

Is het toch wat te regenachtig, dan heeft ons Belgenlandje heel wat Musea voor jou in petto. Wellicht veel meer dan je aanvankelijk had gedacht. En ook belangrijk, musea zijn lang niet meer zo saai als ze ooit waren. Vandaag zijn musea ingericht met interactieve en creatieve weergaven die de aandacht trekken van jong en oud. Via deze kaart kan je makkelijk alle opties in je buurt opzoeken … en reserveer alvast zondag 22 april in je agenda voor Erfgoeddag.

Wij trokken gisteren met de gratis tram (want elke eerste zondag van de maand is het openbaar vervoer in Gent helemaal gratis, juy!) naar het STAM, het stadsmuseum van Gent. Op een zondag, dus ook nog eens gratis voor Gentenaars. Er is zó veel te vinden voor iemand die wat van Gent wil weten: van zijn middeleeuwse geschiedenis, over de ontwikkelingen van de laatste eeuw, tot de uitdagingen van vandaag de dag. Je ontdekt er bijvoorbeeld op heel creatieve wijze het verhaal achter het spoorloze paneel van de rechtvaardige rechters van Het Lam Gods.


Ons bezoek gisteren aan het STAM in Gent.

3. Liever helemaal niet naar buiten?

Steek televisie, computer en aanverwanten ver weg. Wij spelen veel liever gezelschapsspelletjes. Ben je uitgekeken op de gezelschapsspelletjes die je thuis hebt, weet dan dat er met een simpel pakje kaarten wel honderden verschillende spelletjes gespeeld kunnen worden (website met spelregels om te spelen met kaarten). Heb je daarmee nog niet genoeg, in veel bars zijn gezelschapsspelletjes ter beschikking om gezellig bij een drankje te spelen. Op enkele plaatsen heeft men zelfs vroegere volksspelen ter beschikking. Of zin om bij ons een gezelschapsspelletje te komen spelen, altijd welkom!

Bij ons was het vandaag de beurt aan “Saboteur: Het Duel”, met een lekker kopje koffie en macarons. Ik heb gewonnen deze keer, haha!


Tijd voor een gezelschapspelletje, gezellig thuis.

4. Word vrijwilliger

Waar je naar het schijnt het gelukkigst van wordt, dat is van vrijwilligerswerk. En daar geloof ik wel in. Vrijwilligerswerk bestaat er in vele vormen. Vroeger deed ik vrijwillige vertalingen, thuis vanuit de zetel, maar natuurlijk is inkopen doen voor oudere mensen, bijles geven aan kinderen, projecten voor ontwikkelingssamenwerking ondersteunen, of zeg maar tappen op een benefiet ook nuttig werk. Zoek hier (11.11.11), hier (Vlaams Steunpunt Vrijwilligerwerk) of hier (vrijwilligersjobs.be) naar vrijwilligerswerk dat bij jou past.

We kunnen wel zeggen dat wij beiden een groot deel van onze vrije tijd aan vrijwilligerswerk bij CATAPA besteden: hoofdzakelijk de coördinatie van de vertaalwerkgroep en natuurlijk het project voor watervoorziening in Bolivia opvolgen (waarvoor we trouwens exact vandaag één jaar geleden naar Bolivia vertrokken). Zo nu en dan helpen we ook eens mee met beheerswerken van Natuurpunt. Dat is gegarandeerd een gezellige babbel tijdens nuttig werk.


Beheerswerken met natuurpunt is gegarandeerd een gezellige babbel tijdens nuttig werk.

Laat een reactie achter:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.