WEEK 15: Lenteschoonmaak

Wat was het mooi weer dit weekend! Barbecue geuren, mensen komen buiten, de zomerkleren mogen weer uit de kast. Zoals al aangekondigd bij de maandopdracht, gaan we deze maand gaan we over naar 100% natuurlijke schoonmaakproducten. Maar dat is niet het enige dat hoort bij de lenteschoonmaakt! Hierbij de vier essentiële stappen voor mijn lenteschoonmaak. Heb jij je lenteschoonmaak al gedaan?

1. Poetsen natuurlijk

Als je “lenteschoonmaak” zegt, denk je eerst aan het poetsen zelf natuurlijk. Ook de moeilijk bereikbare plekjes worden eens goed gepoetst, meubels worden verzet, de ramen worden goed gewassen, de badkamer tot in de puntjes opgeblonken. Voor al die taakjes, staat er bij ons nog maar één fles in de kast: azijn. Met natuurazijn, aangelengd met water, kan je bijna alles netjes proper krijgen (Niet doen als je een kalkstenen badkamer of keuken hebt, het azijn gaat daarmee reageren en je kalksteen raakt beschadigd!). De ramen wassen met azijn en krantenpapier werkt ook heel erg goed. Een aangekalkte douche krijg je proper door er wat azijn op te sprayen en een uurtje te wachten. Ook voor badkamerschimmels een goede oplossing. Laat het douchegordijn enkele uren in een emmer met wat azijn zitten en veeg daarna de vieze vlekken er af.

Houten plankjes en ander houten keukengerij ziet er met wat olie opnieuw proper en glad uit. Ook de afzuigkap kan je best schoonmaken met olie (niet de filter, maar de kap zelf!). De oven poets je best met reinigingszout en marseillezeep. Nog meer tips vind je op deze blog of vraag aan Oma Weet Raad.


De badkamer weer helemaal netjes, voor eventjes toch.

2. Orde op zaken

De lenteschoonmaak is ook het uitgelezen moment om alles nog eens op orde te brengen. Kastjes uitvegen en tijd om op te ruimen. Hebben we al die dingen nu wel echt nodig? Ik heb alsmaar minder dingen en dat lucht op.

Dit is ook een goed moment om de huisgemaakte middeltjes nog eens bij te vullen. Afgelopen weekend vulden we de tandpasta en de allesreiniger nog eens bij, maar we maakten ook zelf afwasmiddel, want die was net op. Dit is de eerste keer dat ik zelf afwasmiddel maak, dus eerst enkele weken zelf testen en wie weet komt er binnenkort dan wel eens een blogbericht over.


De schoonmaakkast is weer aangevuld.

3. Verandering in huis

Durf de indeling van je salon of andere kamers eens om te gooien. In de zomer mag er al eens wat voor de verwarming staan, in de winter doe je dat beter niet. Je werkplaats heb je in de winter misschien liever op een warme plaats staan, terwijl die nu op een eerder frisse plaats beter staat. Door enkele dingen anders te zetten creëer je meteen een fris en vernieuwend gevoel. Tip: Koppel een nieuwe gewoonte die je graag wil aanleren voor deze lente aan die verandering in huis, en je wordt je er steeds aan herinnerd. Op die manier heb je veel meer kans op slagen. Heb jij een gewoonte die je wil veranderen of die je je eigen wil maken deze lente?

Wij haalden Alberto’s bureau naar de benedenverdieping, draaiden de salon 180° om en enkele planten werden ook nog eens verpot. Boven werd de matras terug op zijn zomer-kant gelegd. Ons huisje is er weer klaar voor!


Ons huisje, klaar voor de lente!

4. En nu ook wijzelf

Niet enkel je huis is toe aan een lenteschoonmaak, maar ook jezelf. Knip je haren, doe een (100% natuurlijk) masker op je huid en geniet van een aangenaam muziekje.

Ik ga nog een stapje verder en maak ook het binnenste eens goed schoon. De komende weken geen cafeïne, geen alcohol en vooral geen toegevoegde suikers of kristalsuiker.


Lenteschoonmaak voor jezelf: heerlijke spinazie-komkommer-peer-kiwi-smoothie.

Laat een reactie achter:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.