WEEK 17: Heerlijk verfrissend

Wat was het afgelopen weekend weer ideaal weer voor een picknick of een barbecue! Maar wat drink je nu op zo’n zomerse dag? Drank brengt heel wat afval mee. Het is ook niet echt licht in gewicht waardoor het een heel gesleur is. En wil je graag wat minder alcohol of suiker binnen krijgen, dan zijn de opties in winkel of op cafĂ© ineens enorm beperkt. Wij hebben heel vaak geen drankjes in huis. Als er bezoek komt, dan maken we gewoon snel iets zelf. Deze week vier heerlijke brouwseltjes. Welke receptje probeer jij deze week?

1. Bloesem in een glas

Mijn favoriete drankjes zijn zonder twijfel deze met vlierbloessem! Vlierbloessem hangt binnenkort in grote hoeveelheden aan de bomen en vlierbloessemsiroop is gemakkelijk te maken. De siroop kan je vervolgens toevoegen aan een glas water, cava of witte wijn. Onovertreffelijk!

Momenteel hangt er nog geen vlierbloessem aan de bomen, maar we hebben nog wat gedroogde vlierbloesem over. Je kan siroop van maken door de bloessem voor langere tijd te laten trekken met citroen en suiker. Heb je niet veel tijd of geduld, dan kan je de bloesem ook gewoon koken met wat water en dan door een zeef halen.


Mijn favoriete drankjes zijn deze met vlierbloessem.

2. Subtiele frisheid

Wil je water een heel subtiel fris smaakje geven? Doe er dan schijfjes komkommer, stukjes gember, muntblaadjes, schijfjes kiwi, stukjes ananas of citroensap in en laat het een dag staan trekken. Heb je het graag wat zoeter? Doe er dan een lepel honing bij.

Dit drankje met komkommer en citroensap is een uitstekende dorstlesser.


Verfrissend komkommer-citroen water.

3. Huisgemaakte Ice Tea

Niets zo gemakkelijk als zelf je eigen huisgemaakte Ice Tea maken. Zet thee, doe er wat zoetstof bij en laten afkoelen maar. Wil je graag de welgekende ‘Ice Tea’-smaak, dan gebruik je Earl Grey thee, suiker en limoen. Te serveren met een ijsblokje!

Maar waarom niet wat experimenteren met andere soorten thee of kruiden infusies? Groene thee, zwarte thee, rooibos, verveine (ijzerkruid), munt, enz. kunnen prima. Ook kaneel en kruidnagel geven veel smaak aan je drankje. Deze versie met jasmijnthee, limoen en honing was in elk geval heel erg lekker!


Heerlijke jasmijn-Ice Tea! Subliem.

4. Energie boost

Wat met thee kan, kan natuurlijk ook met koffie: Ice coffee! Geen reden meer om restjes koude koffie weg te gieten: doe er een ijsblokje in, opgeklopte room erover en klaar! Jummie met een stukje chocolade of noten.

Komende weken wil ik ook deze dingen eens proberen:

  • Lassie, Indisch drankje met yoghurt, water en kruiden
  • Waterkefir, gemaakt door een kolonie micro-organismen. Klinkt vreemd, maar uiteindelijk worden brood of bier ook op zo’n manier gemaakt.
  • Chia Fresca, met chia-zaadjes, water en eventueel honing en/of citroen.
  • 1001 verschillende smoothie recepten. Heb je teveel gemaakt? Vries dan in en je hebt een water-ijsje!

Alles tips zijn welkom!


Ice Coffee! Jummie met een stukje chocolade of noten.

Laat een reactie achter:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.