WEEK 19: Vrouwendingen

Handtassen, schoenen, juwelen, make-up enz… Al dacht ik voor de blog van deze week eerder aan een totaal ander thema: de maandelijkse vertoningen van onze vruchtbaarheid… en toevallig net ook die vruchtbaarheid zelf. Hoe pak je al die vrouwendingen nu op een meer ecologisch verantwoorde manier aan? Je kan het al raden! Ik heb ook deze week weer vier tips voor jullie.

1. Wasbaar maandverband

Net als ondergoed wasbaar is, heb je ook wasbaar maandverband. Zoals vroeger, hé. Maar dat is nog niet alles. Dit weekend was ik op ‘Gent aan Zee’, een klimaatfestival van de stad Gent. Veel zon, lekker eten, maar vooral duizenden tips om te vermijden dat Gent binnenkort aan de zee ligt. Daar ga ik het vandaag natuurlijk niet over. Wat ik wilde vertellen is dat ik daar dit weekend het wasbaar menstruatieondergoed ontdekte. Het bestaat al een tijdje, maar ik had er nog niet eerder van gehoord. Mocht ik ooit nieuw wasbaar maandverband nodig hebben, dan wil ik in plaats daarvan dat vast en zeker eens proberen! Er is niet veel sciencefiction aan, gewoonweg een slip die absorbeert.

Wat wasbaar maandverband en inlegkruisjes betreft, ik vind het eerlijk gezegd een beetje duur… al is het natuurlijk niets vergeleken met telkens nieuw kopen. Maar, je kan ze ook gewoonweg zelf maken. Zo deed ik het. Werk goed, goed wassen en ze gaan lang mee. Mijn recept? Heel eenvoudig! Een dunne oude badhanddoek voor de binnenste absorberende laag + een oud flanellen laken voor de buitenste lagen + knippen + rondom naaien = je eigen wasbaar maandverband. Voor een meer professioneel recept verwijs ik naar de blog van Madame Zsazsa. Koop je ze toch liever in plaats van ze te maken, dan verwijs ik je met plezier door naar Tante Rosa.


Ze krijgen na verloop van tijd wat vlekken, dus ik ga ze jullie besparen.

2. Een menstuatiecup dan?

Aangenamer dan wasbaar maandverband vind ik de menstruatiecup of mooncup. Ik kan me amper nog herinneren hoe het was om wegwerp tampons of maandverband te gebruiken, maar herinner maar al te goed dat ik ze nooit meer terug zou willen gaan gebruiken. De voordelen van de menstruatiecup zijn eindeloos: geen afval, geen toxische stoffen die bijvoorbeeld wel in tampons zitten, je mag het dan ook langer laten zitten dan een tampon, je mag het dag en nacht gebruiken, geen vervelend touwtje, geen vieze geurtjes in de vuilnisemmer, ééntje meenemen en altijd genoeg bij de hand, al snel goedkoper, minder mee te brengen van de winkel etc.

Ik zou de mooncup echt aan iedereen heel erg aanraden. Ook deze kan je bestellen via Tante Rosa of op vele andere plaatsen. Het is in het begin eventjes zoeken naar een goede manier voor jezelf om het in te brengen, maar dat went snel. Let wel op om het telkens te desinfecteren nadat het een maand in je kast heeft gestaan. Om eerlijk te zijn ben ik de mijne ergens kwijt geraakt (vraag me niet hoe ik dat gedaan heb?) en heb ik er op dit moment geen meer, en ook geen nodig.


Heb jij al een mooncup?

3. Spiraaltje

Dat ik er geen meer nodig heb, is omdat ik sinds ruim drie jaar een hormoonspiraaltje heb en daarmee mijn menstruatie bijna volledig verdwenen is. Dat was natuurlijk niet de reden om voor anticonceptie een spiraaltje te laten plaatsen, maar wel leuk meegenomen. De eigenlijke reden is dat een spiraal de methode is die het minste afval veroorzaakt, want je plaatst het maar één keer per 2-5 jaar. Aanvankelijk wilde ik graag een koperspiraal om zo ook geen gebruik te maken van hormonen, maar ik heb me telkens tot een hormoonspiraal laten overtuigen. Een koperspiraal zou de bloedingen namelijk versterken en biedt minder zekerheid.

Het is niet enkel weinig afval, maar ook weinig zorgen en je kan het niet vergeten. Bezorgt voor de plaatsing? Dat valt best mee. Bekijk het als een korte ongemakkelijke prik die voorbij is voor je het weet. Daarna kan je nog even krampen hebben tot je lichaam eraan went. Maar ik verzeker je, het is het waard voor al het comfort dat erna volgt! En zo is inmiddels een heel schap uit mijn badkamerkast leeggemaakt. Geen maandverband, tampons of anticonceptiemiddeltje te bespeuren.


Zonder woorden… het was maar voor de foto hoor 😉

4. “Hebbedingen”

En over “weinig in je kast gesproken”. Hierbij de beste tip van allemaal. Weet dat een die handtassen, schoenen, juwelen, make-up enz. eigenlijk helemaal niet nodig hebt om mooi te zijn. Mooi zijn ben je uit jezelf, tenminste als je het zelf gelooft én als je gelukkig bent. En te veel dingen hebben, geeft ons nu net meer werk en meer zorgen. Wat ook niet wil zeggen dat je alles zomaar moet weg doen.

Ga eens na welke en hoeveel van al deze “hebbedingen” (als ik het zo mag noemen?) je in huis hebt. Bekijk elk stuk één voor één of je jezelf er gelukkig bij voelt, of je jezelf er mooi mee voelt en of je het het laatste jaar gedragen hebt. Antwoordde je op één van de drie vragen “nee”, doe het dan maar weg of beter nog, zoek iemand die je er blij mee kan maken (al dan niet iemand die je persoonlijk kent). Drie keer ja, dan houden maar. Zoals je kan zien heb ik wat betreft mijn sjaaltjes nog wat werk aan de winkel. Verlengd weekend? Nee, laat dat maar voor de minder zonnige dagen.


Oeps… mijn collectie sjaaltjes!

Laat een reactie achter:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.