WEEK 20: Koelkast onder controle

Ik lees op de website van Vlaco “In Vlaanderen gaat jaarlijks zo’n 907.000 ton aan voedsel verloren doorheen de keten. Het voedselverlies bij de Vlaamse huishoudens bedraagt zo’n 211.858 ton per jaar. Dit komt afgerond neer op een 30 kg per Vlaming per jaar die thuis weggegooid.”. Dringend tijd dus om ten strijd te gaan tegen de voedselverspilling! Hoe zorg jij dat er geen eten wordt weggegooid?

1. Orde op zaken

Je kan je inbeelden dat in een koelkast vol micro-organismen je eten sneller zal bederven dan in een steriele koelkast. Daarom drie belangrijke regels:

  • Eet regelmatig je koelkast leeg en kuis hem dan ook heel goed uit. Doe dit minstens één à twee keer per maand!
  • Bewaar de producten op een vaste plaats want voor elk product is er een ideale plaats (enkel voor statische koelkasten): dierlijke producten op de koudste plaats, namelijk het onderste vak boven de groentelades; het woord ‘groentelades’ zegt al voldoende; en drank kan in de deur.
  • Stop je koelkast niet te vol, zo behoud jij het overzicht en is er nog voldoende luchtcirculatie mogelijk.

Maar pas op: niet te veel in de frigo. De meeste vruchten horen daar helemaal niet in thuis en zijn beter af op een andere frisse plaats. Erger nog: tomaten, bananen of appels kunnen ervoor zorgen dat andere voedingswaren snelle gaan rijpen. Handig als je onrijpe dingen kocht, maar niet als alles etensklaar is. Vind inspiratie op ‘Koelkast in orde’.


Houd je koelkast schoon en overzichtelijk.

2. Restjes op z’n bestjes

Minstens wekelijks lassen wij een restjesdag in, en doen we dat niet, dan loopt het fout. Die dag vliegt de hele inhoud van de koelkast op tafel. Eventueel wat dingen opwarmen in een pan, een omelet maken of liever wok en smullen maar. Wat houd ik van die dagen om lekker de koelkast leeg te eten!

TIP: Doe dit net voor dat je naar de winkel gaat en koop net die dingen die goed combineren met wat er nog in je koelkast is achtergebleven. Maak je weekplanning en houd je eraan!


Hoe meer variatie in de omelet, hoe lekkerder.

3. Gooi me niet weg!

Gooi voedingswaren ook niet te snel weg! Sla die zijn fut wat kwijt is kan nog perfect tussen een broodje. Droog brood wordt verloren brood. Groentjes die hun fut verloren zijn, maken de beste soep. En fruit dat overrijp is, is de basis van de allerbeste smoothies.

Gooi ook geen loof van wortelen of radijzen weg, maar maak er pesto van. Donkere delen van de prei en zelfs de wortels kunnen prima in de soep. Bladen van bloemkool of rode biet zijn heerlijk in een salade. De stam van de bloemkool geeft meer zoetheid aan je smoothie. Enkel als allerlaatste optie krijgen onze compostwormpjes te eten.

We kopen nog amper producten waarop een houdbaarheidsdatum staat, maar toch nog even recapituleren: “Te gebruiken tot” is wet en je moet er jezelf aan houden. “Ten minste houdbaar tot” is daarentegen vooral een indicatie voor verkoop van producten. Is de “Ten minste houdbaar tot” overschreden? Gooi niet zomaar weg. Kijk eens goed, proef eens… en beslis dan.


Groentjes die hun fut verloren zijn, maken de beste soep.

4. De wereld van de apps

Onlangs ontdekten we de smartphone applicatie van ‘To Good to Go’. Eigenlijk mocht ik van Alberto er niets over schrijven, want stiekem: hoe minder mensen het kennen, hoe beter. Met andere woorden, we zijn fan! Het idee achter de applicatie is dat winkels, restaurants, hotels… die aan het einde van de dag restjes over hebben, deze op de applicatie plaatsen. Je kan jouw restje via de applicatie kopen en ophalen. Het is natuurlijk wel steeds een verrassing wat je krijg, want niemand weet wat er die dag over is.

Zo redde Alberto vorige week nog een deel van het ontbijtbuffet van een hotel in de buurt en plannen we om dat nog wel eens vaker te doen. Zeg het vooral wel voort aan iedereen die regenmatig restjes heeft!


Voor € 2,5 redde Alberto deze restjes van het buffet.

Laat een reactie achter:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.