WEEK 22: Natuur in de stad

Afgelopen zaterdag was het de laatste les van de cursus “onverwachte natuur”. De cursus bestond uit tien lessen, telkens op zaterdagochtend. Ik moet eerlijk zijn: het was een ongelooflijk interessante cursus en nog eens heel leuk ook! Het centrale thema was natuur in de stad, en dat is er onverwacht veel!

Ikzelf ben er rotsvast van overtuigd dat wie in een stad woont, het veel gemakkelijker heeft bij het streven naar die kleinere voetafdruk. Vooral transport, warmte en energie hebben daarin een groot potentieel (misschien wijd ik daar binnenkort ook nog wel eens een blog aan, dus laat jullie ongezouten mening alvast maar tot bij mij komen). Toch wil dat absoluut niet zeggen dat daarom de natuur geen plekje krijgt in die steeds meer dichtbevolkte steden. Deze week gaan we van thuis uit de biodiversiteit een handje te helpen, wat ga jij bij je thuis doen?

1. Meer inheems groen

Planten zitten onderaan de voedsel piramide, maar het is ook de plaats waar vlinders en vogels hun eitjes leggen, insecten in nestelen enz. Erg belangrijk dus dat ze de plaats en de kans krijgen om te groeien. Geef inheemse planten ook de kans om te groeien, want vele beestjes zijn specifiek gehecht aan één soort plant.

Geef ook ‘onkruid’ een kans en ga voor natuurlijke omheining. Een moestuin is een prima idee, maar laat pesticiden daarbij achterwegen en gebruik zoveel mogelijk zelfgemaakte compost… En denk eraan: gras is als een woestijn wat biodiversiteit betreft. Wat meer groen zorgt trouwens voor verfrissing op deze warme dagen en de kleur groen zou ons ook nog eens een meer positieve kijk geven op het leven.


Er mag wel wat meer inheems groen in de stadstuintjes.

2. Geveltuintjes

Heb je net als ons geen tuin, of heb je wel een tuin maar er nog steeds niet genoeg van, denk dan eens aan een geveltuin en maak nuttig gebruik van je muren. Meer inspiratie nodig voor het aanleggen van jouw geveltuin? Niet zeker welke planten geschikt zijn? Kijk eens in deze brochure. De klimplanten kunnen natuurlijk ook gebruikt worden tegen de achterkant van je huis of je omheiningen. Op pinterest is er trouwens oneindig veel inspiratie om meer groen te integreren in het decor van je terras.

Zie je het niet zitten om er zelf aan te beginnen. In Gent kan je je nog steeds inschrijven bij de Geveltuinbrigade. Je moet een beetje geduld uitoefenen, want er is al een hele wachtlijst. Uiteindelijk is het dan wel een enorme, luxe want er wordt in jouw plaats voor een geveltuintje gezorgd. Tijdens één van de lessen van de cursus installeerden we bij een heel aantal huizen een geveltuin.


Geen tuin, maar misschien wel een geveltuin?

3. Dieren in en rond je huis

Een andere les gingen we op zoek naar dieren in de stad. Een torenvalk op de kerktoren, watervogels met hun jonge kroost, vogelnestjes, een vossenhol in de stad. Konijnen, egels, maar ook bijen en andere insecten.

Laat uitgebloeide stengels en afgevallen bladeren liggen, als je later wil genieten van vlinders want daar zitten de poppen klaar om uit te komen. Ik weet het, de zomer is nog niet van start, maar het is nooit te vroeg om te beginnen aan een aantal voederballen voor de besneeuwde dagen. Op deze manier help je de vogels aan eten in de winter, iets dat ze in de betonnen stad niet altijd even makkelijk kunnen vinden.


Ik was verwonderd over het aantal beestjes in de stad.

4. Beestentoren

Tijdens onze laatste les, afgelopen zaterdag, werkten we aan een heuse ‘beestentoren’. Wil je er zelf één maken? Via deze link vind je de volledige handleiding. Onderaan is het voorzien als holletje voor een egel. Rondom zijn er hommelnestkasten en daarboven nestruimte (buisvormige holten) voor solitaire bijen en wespen. Deze kunnen uit leem, hout, baksteen of holle stengels gemaakt zijn. Dat de solitaire bijen wel wat extra nestruimte konden gebruiken werd me duidelijk toen er eentje bij ons binnen zijn eitjes begon te leggen en dicht te metsen. Bovenaan de beestentoren is er ruimte voor insecten en nestkastjes voor vlinders. En tot slot is er bovenop plaats voor een voederplaats voor vogels en een vogelbadje.

Is zo’n hele beestentoren wat te veel voor jou? Denk dan ook eens aan een nestkastje voor vogels, of misschien wel voor vleermuizen bij je thuis.


Het begin van onze beestentoren.

MAANDOPDRACHT MEI: VOEDSELVERSPILLING

De maandopdracht van mei stond in het teken van voedselverspilling. Met de vele restenreceptjes hebben we makkelijk overschotten kunnen vermijden, we eten nu bewust meer op van de groenten en fruit die we kopen en met de app “To Good To Go” hebben we nog eens geld uitgespaard ook.

MAANDOPDRACHT JUNI: VAKANTIE

En als mei is afgerond, gaan we al naar de zesde maandopdacht. Het jaar vliegt weer voorbij. De zomervakantie staat voor de deur, dus tijd om eens stil te staan bij een vakantie met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Wat zijn jouw vakantieplannen?

2 Comments

 1. He Silke! Zo fijn!
  Ik stap nu pas mee in. En neem me voor om de voorbije artikels en opdrachtjes, dan volgend jaar te bekijken. Wel fijn zo een nieuw voornemen, halverwege het jaar. Veel liefs!

  1. Hey Ellen! Fijn je hier te zien.
   Hopelijk heb je er wat aan en succes met je nieuw voornemen. 🙂
   (net zoals jij me net ook aan een nieuw voornemen geholpen hebt!)

   Groetjes

Laat een reactie achter:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.