WEEK 23: Warme dagen

We hebben weer een hele hoop warme dagen achter de rug en er komen er nog zo een aantal aan. Allemaal heel leuk! Maar, hoewel ik de pret absoluut niet wil bederven, heeft dat warme lenteweer ook zijn mindere kantjes. Deze week vier vervelende kwaaltjes van de lente. Waar heb jij zo nu en dan last van? En hoe los je het op?

1. Okselzweet

Met het warmere weer wordt er al eens wat meer gezweet. Bij de ene gaat dat gepaard met meer geurtjes dan de andere, maar wie heeft er nu nooit eens last van? Zoals we van Dr. Armpit -tevens de eigenaar van ons bevallig huisje- kunnen leren, hebben we allemaal grote hoeveelheden bacteriën onder onze oksels. De ene bacterie is echter al wat aangenamer wat betreft geurproductie, dan de andere.

Lang geleden hoorde ik dat deodorant schadelijk zou zijn en begon ik citroen te gebruiken. Zeer effectief, maar niet handig want citroenen blijven niet zo erg lang goed. Later, bracht ik van een reis naar Marokko een stukje aluin (zie foto) mee. Dat doet sindsdien dienst als mijn deodorant, en eentje die ongelooflijk lang meegaat. Het voordeel van zowel citroen als aluin is dat ze wel gewoon toelaten om te zweten, maar werken tegen de schadelijke (en niet schadelijke) bacteriën. Al bij al verkies ik bovenal om niets te gebruiken en regelmatig met water te wassen… in de mate dat dat volstaat.


Onze deodorant.

2. Zoemende muggen

Alberto trekt muggen aan als geen ander. Ze kunnen hem een hele nacht wakker houden. Ik merk de aanwezigheid van die muggen enkel als Alberto een weekje weg is, zoals een week geleden. Je kan je voorstellen dat Alberto volop vragende partij was voor muggenspray of een antimuggenstekker. Ongedierteverdelger in huis, dat zag ik dan weer niet zo goed zitten. Ook anti-muggenkaarsen, anti-muggenwierrook of vitamine B1 slikken vind ik maar niets.

Uiteindelijk kwamen we tot volgende oplossing: een muskietennet. Geen vergif in de lucht, een kampeergevoel, het raam kan gewoon ’s nachts weer open en we hebben een gelukkige Alberto in huis. Nu enkel nog zoeken naar de meest geschikte plaats om dat net op de hangen aan ons lage plafond.


Vanaf nu slapen we onder een muskietennet.

3. Hydraterende crème of olijfolie?

Te lang onder de zon gezeten? Zeker niet doen, want hoewel we de zon nodig hebben kan ze ook veel schade aanbrengen aan onze huid. Heb je ondanks alles er toch wat te lang ingezeten, dan kan je je huid achteraf hydrateren met natuurlijke olie (al is niet elke huid dezelfde):

    • Olijfolie hydrateert de huid en geeft je huid een heel aangename soepele textuur. Het zou ook herstellend werken, dus zeker niet slecht voor zonnebrand.
    • Gerafineerde kokosolie is mijn favoriet. Het heeft geen geur en geeft je huid een heel aangenaam soepel gevoel. Het trekt ook beter in de huid. Wat heb ik me al vaak afgevraagd waarom er zo veel verschillende, en vaak dure, hydraterende crèmes te koop zijn.

Geleidelijk aan zijn deze twee producten nog de enige die in onze badkamerkast overblijven. Ook voor droge lippen is kokosolie heel geschikt. Het is ook absoluut niet irriterend op de ogen. Olijfolie zou ook geschik zijn om zonnebrand tegen te gaan. Een hoed en lange kleding beschermt je eveneens. Ook van binnenuit hydrateren is belangrijk. Aangezien het gevaar van zonnebrand, neem je wanneer je effectief de zon in gaat best geen risico’s.


Kokosolie en olijfolie, niet enkel voor in de keuken!

4. Ook de pollen hangen weer in de lucht

Nog zo een lentekwaaltje: hooikoorts. Steeds meer mensen hebben er last van. Zo heb ook ik al sinds mijn tiener jaren een sterke pollen allergie. Voorlopig heb ik nog geen echte alternatieve oplossing gevonden en wanneer het echt niet anders kan, grijp ik naar cetirizine pilletjes.

Onlangs raadde iemand me aan om dagelijks brandnetelthee te drinken om resistentie op te bouwen. Iets van lange adem dus, laten we dat eens proberen. Wordt vervolgd… 😉


Lente betekent ook veel pollen in de lucht.

Laat een reactie achter:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.