WEEK 24: Reizen! Relax!

Dit weekend waren we op reis. Een blits bezoek aan onze noorderburen, net over de grens. We zijn zopas terug van twee daagjes Breda! Heb jij al vakantieplannen gemaakt? Vier zaken die je niet uit het oog mag verliezen!

1. Ecolodge of camping?

Niet enkel de wereldbevolking is in stijgende lijn, ook het aantal reizigers neemt jaar naar jaar toe. En die willen allen natuurlijk ook een comfortabel plaatsje om te overnachten. Probeer daarom eens een logeerplaats met het “groene sleutel”-label, een zetel bij iemand thuis of een leegstaande flat of studio bij AirBNB… of beter nog: als woningoppas! Wwoofing staat ook nog op mijn lijstje om ooit eens te doen. En kende je Ecobnb al?.

Ik heb zo veel mooie herinneringen aan de overnachtingsplaatsen bij een couchsurf gastvrouw of gastheer. In plaats van in een hotel, herberg of camping, slaap je gewoon bij iemand thuis ‘op de zetel’ (toch heb ik tot nu toe steeds een matras gekregen). Als ik een reis maak met verschillende stops in verschillende hotels, dan weet ik op het einde nog amper welk hotel in welke stad of dorp lag. Vaak link je de herinneringen met een vriendelijke receptionist(e) of een andere reiziger. Met couchsurfing (dat kan net zo goed via BeWelcome of Hospitality club zijn) heb je aan elke overnachtingsplaats een specifieke herinnering, een leerrijke uitwisseling en de beste lokale tips. Ook de bezienswaardigheden op bestemming zijn soms veel interessanter en verrijkend als je de lokale verhalen erover kent.


Verblijf eens bij iemand thuis. Het kan enorm verrijkend zijn.

2. Slow travel…

Stoppen met vliegen is de nobelste daad om onze CO2 uitstoot te verminderen. Ik kan dat iedereen met mooie worden aanraden, maar helaas ben ik daar alles behalve een goed voorbeeld van. Dit jaar ga ik weer twee keer het vliegtuig op, op bezoek bij de schoonfamilie in Madrid. De tijd is krap, dus toch maar weer met het vliegtuig. Voor onze jaarlijkse citytrip (van afgelopen weekend) kozen we wel bewust voor een bestemming die makkelijk met de trein te bereiken is. En ja, ook in onze buurlanden is er nog héél veel te ontdekken.

In tijden dat de vakanties langer waren (lees: studententijd), durfde ik wel eens heel bewust te kiezen voor het trager reizen. Mag ik eerlijk toegeven dat net die reizen de beste ervaringen waren? Met Taxistop (kan ook met BlaBlaCar), trein, te voet en met de bus naar Spanje en Portugal. Zálig! Wat een tijd! Ben jij van plan om deze zomer bewust niét te vliegen? Doe dan mee aan de campagne “Zomer zonder vliegen”. Op hun website vind je trouwens een heleboel (low cost) inspiratie over alternatieve vervoersmiddelen. Wat denk je van voor 16 euro met de trein naar Avignon? Op nog geen 5 uur ben je er (en zonder verplichting om twee uur op voorhand in het station te zijn).


De trein zou toch steeds goedkoper moeten zijn dan het vliegtuig? – In het station van Breda.

3. Eten voor onderweg

Thuis is het best doenbaar om een minimum aan afval te creëren. Op vakantie blijkt dat al een heel pak moeilijker. Daar werden we dit weekend ook nog maar eens aan herinnerd. Het helpt een heel eind om je dagrugzak ’s morgens goed voor te bereiden met enkele afvalloze snacks en een drinkfles gevuld met fris water. Op die manier grijp je niet bij de eerste honger naar fastfood.

En… zoek een plekje uit waar ze échte maaltijden op échte borden serveren. Minder afval en vaak ook nog eens gezonder!


De missie “reizen zonder afval” is duidelijk mislukt in Breda!

4. Geniet van de kleine dingen

Duurzaam reizen heeft helemaal niets te maken met back-packen, low-budget reizen. Minder nog met saaie vakanties. Zeker op reis, verdien je alle luxe die je nodig acht. Alles kan, maar neem bewuste keuzes!

Zorg dat je niet moet haasten van de ene plaats naar de andere omdat alles al tot in de details geboekt is. Neem enkel mee wat je echt nodig hebt, want lichtere bagage is natuurlijk veel comfortabeler. Zorg dat je de dingen met je ogen ziet en niet enkel met de lens van je camera. Ga het avontuur niet uit de weg en durf nieuwe dingen doen. Geniet van de lokale keuken en vooral ook de lokale biertjes. We wensen je een ontspannende vakantie toe!


Veel vakantieplezier!

2 Comments

  1. Goedemorgen,weer eens leuk om te lezen,ik ben momenteel op vakantie in Spanje en er zijn goeie ideetjes bij die ik zeker zal onthouden.groetjes

Laat een reactie achter:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.