WEEK 26: Waarom niet delen?

Wat was het vandaag weer een mooie zonnige dag! Mensen komen buiten en troepen samen op terrasjes en in parken. Maak van de gelegenheid gebruik om wat meer met elkaar te delen!

1. Leen het bij de buren

Heeft effectief iedereen een boormachine, een fonduestel en een kampeertent nodig? Je gebruikt die dingen toch hoogstens enkele keren per jaar? Nee, ik dacht het niet en dat wat ook net het idee dat de bedenkers van Peerby hadden. Ik herinner me nog goed dat we enkele jaren geleden een weekendje naar Zeeland gingen met een bevriend koppel. We leenden een deelauto zodat we goed bevoorraad konden vertrekken. Het bleken net dat weekend enkele heel warme dagen te zijn, dus last minute leenden we nog enkele koelboxen bij de buren.

Schrijf je in op Peerby en deel de dingen die je hebt met de wereld. Maar vooral, maak gebruik van de spullen van anderen. Het grote probleem van Peerby is absoluut niet dat er te weinig spullen beschikbaar worden gesteld, maar wel dat er veel meer ter beschikking wordt gesteld dan dat er gevraagd wordt. Ontlenen is dus de boodschap!


Samen hebben we zo veel minder nodig.

2. Niets nieuws

Delen is zeker niets nieuws. Denk maar aan de bibliotheek waar je bijna gratis boeken kan blijven ontlenen. Eindeloos. Logisch voor iets dat je toch maar één keer leest?! Of toch niet zo logisch want sinds 2016 zijn steden en gemeenten niet meer verplicht om een bibliotheek te hebben. Vind je het belangrijk dat gemeenten blijven investeren in een biblotheek? Laat dan via deze link jouw stem horen!

Afgelopen weekend was ik eens een kijkje gaan nemen op het boekenfestijn. Mensen lopen met karretjes vol boeken, want wat zijn het allemaal toch koopjes. Been there, done that. Ik heb me voorgenomen om geen boeken meer te kopen (hoe moeilijk ik dat ook vindt!), maar eens wat vaker een bezoekje te brengen aan de bibliotheek.


De nieuwe hoofdbibliotheek van Gent, de Krook.

3. (baby)Kleding

Je kende de bibliotheek. Maar ken je ook de babytheek? Natuurlijk deel je er geen baby’s, maar wel allemaal babyspulletjes. Want ook die gebruik je maar een hele korte tijd. Beschikbaar in Gent, Hasselt en Brussel. Of wat dacht je van elke week nieuw kinderspeelgoed? Had je er ooit aan gedacht om een jeansbroek te leasen? Dat kan bij Mud Jeans!

En huur eens feestkledij in plaats van telkens iets nieuws te kopen. Of ruil de kleding die je niet opnieuw voor een feest wil aandoen. Alberto heeft zopas onze logeerkamer omgevormd tot een walk-in garderobe (mijn verjaardagscadeautje <3). Dat was hard nodig want in ons kleine huisje is er niet echt plaats voor een degelijke kleerkast. Veel kleren, maar niet echt iets voor naar een feest! Ik zal eens op zoek gaan naar een jurkje om te huren. Een goed idee voor de twee trouwfeesten waar we deze zomer naar toe mogen! Geen nood voor wie graag gebruik maakt van onze logeerkamer. De garderobe opnieuw omtoveren tot logeerkamer is snel gebeurd!


Onze nieuwe walk-in garderobe.

4. Transport

En het allerbeste deelidee is volgens mij nog steeds de deelauto. Voor meer informatie verwijs ik naar week 16: Bewegingsvrijheid. Ook de deelfiets of een lease fiest en zelfs het openbaar vervoer zijn vormen van delen. Of je huis delen? Je moestuin delen? Het meest complete overzicht kan je vinden op de website van Netwerk Bewust Verbruiken.


Fier om in dé auto-deel-stad te wonen!

MAANDOPDRACHT JULI: Consuminderen

Ziezo, al enkele eerste tips voor de maandopdracht van juli: consuminderen. Minder kopen, minder hebben en minder stress. Neem vanaf 1 juli je ‘Oh-Leven’-dagboek opnieuw bij de hand en we zullen samen nagaan wat we allemaal hebben en wat we daarvan nu echt nodig hebben. Alvast veel succes.

Laat een reactie achter:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.