WEEK 28: Een eigen stekje

Tijd om een eigen stekje te zoeken? Nu Alberto officieel is afgestudeerd en we beiden opnieuw in een werkritme zitten, wordt het misschien tijd om eens te kijken naar een ander plekje om te wonen. Waar we nu zitten is het klein, maar fijn. Maar wat mis ik het om eens buiten te kunnen, al is het maar op een klein balkon. Ook plaats voor een échte kast zou heel welkom zijn. Maar hoe en waar?

1. Passief wonen

Bij het uitspreken van de woorden “een duurzame woning” is het eerste waar we aan denken een passiefwoning. Of niet? Hoewel huizen alsmaar zuiniger worden en steeds meer duurzame materialen gebruikt worden, mag er nog maar een minderheid effectief “passief” genoemd worden. Passieve gebouwen gaan nog een stapje verder dan “lage-energiegebouwen”. “Energieneutraal” gaat dan weer nog een stapje verder dan “passief”.

Ondanks de energie-efficiëntie van dergelijke woningen en de bijhorende belastingsvoordelen die ze met zich meebrengen, is dit toch niet meteen de optie die we in gedachten hadden. Maar we staan nog open voor alle mogelijkheden!


Luxueuze passieve appartementen in Gentbrugge.

2. Renoveren

Natuurlijk is het ook niet duurzaam om steeds nieuwe stukjes grond aan te snijden, ook al is het dan om een passief huis erop te bouwen. We moeten alsmaar meer naar bestaande woningen kijken en steeds met meer op een kleine opperlakte gaan wonen om plaats voor landbouw en natuur te reserveren. Daarbij hoort ook dat we zo veel mogelijk bij een stad of dorpskern moeten gaan wonen om vernippering tegen te gaan en de mogelijkheid te hebben om voor duurzame mobiliteit te kiezen.

Wil je gratis advies over duurzaam bouwen of verbouwen? Dan kan je terecht bij:

 • Energie centrale (Gent)
 • Steunpunt duurzaam wonen (Oost-Vlaanderen)
 • BAS (West-Vlaanderen)
 • DUBO (Limburg)
 • Dialoog (Vlaams Brabant)
 • Kamp C (Antwerpen)

  • Bij de buren wordt er serieus gerenoveerd!

   3. Samenhuizen of cohousing

   Over met meer op minder oppervlakte gesproken! Allemaal op een rijtje is natuurlijk energiezuiniger dan een vrijstaand huis, maar samenhuizen is dé perfecte manier om met z’n alle minder plaats in te gaan nemen. Je kan je daarbij een huis voorstellen waarbij verschillende vrienden samen huren, bijvoorbeeld met elk met een eigen kamer. Maar samenhuizen kan ook prima voor gezinnen. Of men kan bijvoorbeeld één kamer uit zijn huis verhuren aan iemand. Verwar “samenhuizen” niet met “cohousing”. Deze laatste zijn woonprojecten waarbij de gezinnen wel hun eigen huisje hebben, maar toch met zeker gemeenschapsgevoel met gemeenschappelijke ontspanningsruimte of dergelijke.

   Zoek de perfecte match om samen te gaan huizen op de website van (wat dacht je nu?) Samenhuizen.be.


   Rijhuisjes

   4. Tiny Houses?

   Het was een kinderdroom om ooit in een caravan te wonen en eigenlijk ben ik er nooit helemaal vanaf geraakt. In Gent is er één kleine wijk waar je mag wonen in een caravan. Helaas is dit enkel toegelaten voor mensen die volgens hun traditie wonen in een woonwagen of waarvan de ouders dat deden. Ik voel me even gediscrimineerd in eigen land. Maar, uiteindelijk is een woonwagen toch helemaal niet zo milieuvriendelijk als we naar verwarming kijken. Dus laten we het daar maar bij houden.

   De caravan is misschien “out”, tiny houses zijn helemaal “in”. Deze ‘kleine huisjes’ zijn ook losstaande eenheden en rijden vaak ook op wielen. Ze vallen dan grotendeels ook onder dezelfde regels als de woonwagens. Volgens de informatie van de Stad Gent mag ik geen stuk grond kopen en daarop een tiny house zetten. Dit kan wel in de tuin van iemand, maar dan mits omgevingsvergunning en advies van een architect (uh?). Wat een gedoe? Maar je zal gegarandeerd minder spullen gaan verzamelen! Je kan je tiny house op maat laten maken bij Tiny House Belgium. Alle tips en trucs om alles legaal in orde te krijgen vindt je op de website Wonen in een camper (let op: niet alle info is even actueel, dus informeer je goed).


   Residentieel woonwagenterrein in Gent nabij het UZ (Universitair Ziekenhuis).

Laat een reactie achter:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.