WEEK 29: Cadeautjes tijd

Afgelopen week vierde ik met een maand vertraging mijn verjaardag. Een dagje verlof en helemaal ontspannen samen met Alberto. Verjaardagen en feestdagen zijn een moeilijk moment als het aankomt op consuminderen. Hoe gaan we dat oplossen? Neem je voorzorgen en breng vrienden en familie direct of indirect op de hoogte van je missie. Vier tips voor (bijna) afvalloze cadeaus.

1. Een gepersonaliseerde waardebon

Wat dacht je van een waardebon voor een gezellige lunch aan huis geleverd, gezelschap inclusief? De gelukkige ontvanger kan kiezen wanneer het past. En als je het aandurft kan je misschien zelfs een gerecht naar keuze voorzien!

Geen goede kok? Maak er dan een waardebon van om samen ergens te gaan eten. Je hebt daarvoor geen officiële waardebon nodig van die specifieke zaak, maar maak zelf een persoonlijke versie. Op het internet vind je inspiratie te over. Op die manier heb je niet te maken met eventuele beperkte keuzelijsten en moet de ontvanger niet zelf bijbetalen als hij/zij wat anders dan het voor hem/haar gekozen gerecht wil. En… zeker niet minder belangrijk: op deze manier laat je zien dat je wil dat de persoon met jou gaat eten.


Etentje aan huis geleverd.

2. De zaligheden der levens

Wil je toch graag iets geven in de vorm van een cadeau. Bedenk dan dat niet mooi of grappig object zomaar bij iedereen thuis past, laat staan dat de ontvanger er plaats voor heeft. En wat als hij of zij het niet eens mooi vindt? Een goed alternatief daarvoor zijn lekkere dingen, want die zijn natuurlijk ook heel fijn om te krijgen. Lekkere biologische drankjes, regionale specialiteiten of heerlijke chocolade.

Een kanttekening daarbij: voor mij liefst geen mandje met lekkernijen waarrond drie lagen verpakking zitten (elk koekje apart, alle koekjes samen en dan nog eens rond het mandje) en waar meer plastikkrullen (voor opvulling) inzitten dan effectieve lekkernijen. Zelf een mandje samenstellen is zo veel persoonlijker en die mandjes kunnen gerust hergebruikt worden, daar is niets mis mee. Je kan ook een mooie zak gebruiken, die verder dienst kan doen als winkeltas.


Een lekker drankje en chocolade. Wie is daar nu niet blij mee?

3. Een ervaring rijker

Is het feestkonijn niet echt een lekkerbek, dan zijn er natuurlijk véél meer opties dan eten alleen. De keuzes zijn oneindig, gaande van een cinema- of museumbezoek, tot concerten, reisjes of initiatielessen in het één of het ander. Een wasbeurt voor de auto, schoonmaakhulp of een massage kunnen natuurlijk ook. Opnieuw zou ik aanraden om er gewoon zelf één te maken, maar voor inspiratie kan je wel eens gaan kijken op de websites van “Bongo”, “Cadeaubox”, “Belevenissen” of “SurpriseFactory”. Tip: misschien kan je een bevriend ondernemer nog een beetje mee steunen. Twee vliegen in één klap.

Wil je toch liever de andere persoon niet verplichten om jou mee te nemen, geef dan een cheque met een waarde van je keuze van om die bepaalde uitstap, waar hij of zij het al zo lang over heeft, te maken. Als het een zelfgemaakte waardebon is, dan kan dat in de vorm van een enveloppe met het bepaalde bedrag. Of er nu een bedrag op geschreven staat, of er een geldbiljet in zit, dat is echt hetzelfde hoor. Om er zeker van te zijn dat de ontvanger zijn waardebon binnen een jaar gebruikt (en het geld ook effectief voor het soort activiteit gebruikt waarvoor het bedoeld was), zet er dan een voorwaarde op: “Voorwaarde: een foto sturen van je fijne dag (geldig tot: XX/XX/20XX)”


Wat dacht ja van samen Marokaanse thee drinken? (met dank aan: De Gentse Feesten)

4. Samen zijn

Niet alles heeft een geldwaarde. Een knuffel op iemands verjaardag, een onverwacht bezoekje of berichtje zijn vaak zoveel meer waard. Ga samen dansen, feesten, speel een gezelschapsspel. Een cadeau moet uit het hart komen, en mag zeker geen sociale verplichting worden. Doe waar je je goed bij voelt!

Maak je vrienden en familie duidelijk dat je alles al hebt, cadeaus echt niet nodig zijn en dat hun aanwezigheid veel belangrijker is. Een cadautip op een uitnodiging voor een trouwfeest of op een geboortekaartje is heel gewoon. Natuurlijk kan je gerust hetzelfde doen voor om het even welke andere gelegenheid en zo voelen gasten zich niet verplicht om iets voor je te kopen. Als mensen toch graag iets geven, kan je ze bijvoorbeeld ook een goed doel laten steunen.


De eerste dagen op de Gentse Feesten en meteen een goed excuus voor het vertraagde uitkomen van de blog van deze week. Degene die deze week graag samen een bezoekje brengen aan de Gentse Feesten: Laat maar iets weten!

1 Comment

Laat een reactie achter:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.