WEEK 30: Festival

Festivals doen steeds meer moeite om aandacht te hebben voor duurzaamheid. Terecht, want festivals produceren véél afval, verbruiken veel energie, enz. Deze week vier aandachtspunten voor een duurzame festivalzomer.

Vandaag is de rust in Gent (deels) weergekeerd na tien dagen Gentse Feesten. Wij hebben deze week Alberto’s ouders over de vloer, dus de festivalsfeer gaat hier nog enkele dagen door.

1. Herbruikbare bekers

Heb je dit jaar een bezoek gebracht aan de Gentse Feesten? Dan heb je er wellicht niet kunnen naast kijken: De kleurrijke herbruikbare bekers. Er waren nog amper plastic bekers op de grond te vinden binnen de festivalzone en de vuilzakken waren opvallen leger dan andere jaren. Je betaalt 1 euro waarborg voor de beker, die je terugkrijgt van zodra je hem inruilt en dat kan gerust op een ander punt dan je je drankje kocht. De mooie bekers komen van Ecocup die de bekers produceert en afwast.

Ik heb de indruk dat het een succes was, en dat was het ook volgens de cijfers van Ivago! Organiseer je zelf een evenement, wist je dan dat je ook dergelijke herbruikbare bekers kan lenen of huren? Gentse en Destelbergse verenigingen kunnen hiervoor terecht bij Ivago. Ergens anders? Vraag raad aan de OVAM-bekers&bestek wegwijzer.


De herbruikbare bekers deden dit jaar hun intrede op de Gentse Feesten.

2. Energieverbruik

Naast drank, hebben ook de muziek en festiviteiten hun impact. Volgens de website van het festival van Dranouter>/a> maken zij gebruik van De Groene Aggregaat om ter plaatse energie op te wekken.

Enerzijds is er het gebruik van groene stroom, anderzijds is er het besparen op onnuttig energieverbruik. Zo viel me op dat er geen grote lichtgevende panelen hingen bij het podium van het Baudelohof. En dat is inderdaad helemaal niet nodig. Vergeet ook niet om te kiezen voor duurzame mobiliteit.


Grote lichtgevende panelen zijn helemaal niet nodig.

3. Lekker veggie!

De impact van veganistische maaltijden is over het algemeen een stuk minder dan maaltijden met een grote portie vlees. Ik was dan ook blij te zien dat er ruim keuze was van vegetarische opties. Een aanrader is de Libanese keuken van de foodtruck van Yalla Yalla Beirut (ook voor vleeseters!).

Meer vegan foodtrucks? Breng een bezoek aan Vegan Summer Fest op 19 augustus in Flanders Expo!


Heerlijk Libanees platbrood van Yalla Yalla Beirut.

4. Kraantjeswater

Mijn wensen voor de feesten van volgend jaar: kraantjes water. Als een glaasje water evenveel kost dan een pintje, wat bestel je dan? Maar na veel gedans is hydrateren belangrijk! En zolang het bier niet via leidingen wordt aangevoerd, is geen enkele dorstlesser duurzamer dan water (eventueel mengsels met water) rechtstreeks van de kraan. 10/10 voor het Cyclus-restaurant op Trefpunt festival. Daar kon je gratis een kan kraantjeswater bestellen (en korte-keten menu’s!). Water dat al snel bespaard kan worden door het gebruik van vaccuüm of composttoiletten.

Ik wil in geen geval zeggen dat men gratis kraantjeswater moet aanbieden, maar wel van de kraan en toch wat goedkoper dan een watertje nu. Enkele andere goede voorbeelden zijn Contigo, producent van herbruikbare flessen. Je koopt je fles en kan die de rest van het festival gratis hervullen. Natuurlijk goed voor de verkoop van flessen, maar wel spijtig als je thuis al een mooie hervulbare fles hebt staan. Ik ben in elk geval fan van de boodschap die ze brengen. Leve het kraantjeswater! Andere festivals investeren dan weer in een tapsysteem voor gefilterd kraantjeswater i.p.v. water aan te voeren. De vraag is maar of dat ook zijn effect op de prijs heeft.


Tot volgend jaar Gentse Feesten!

Laat een reactie achter:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.