WEEK 31: Water is leven

We zijn met zijn allen té veel water aan het gebruiken, en dat vooral gedurende de voorbije warme maanden. De drinkwatermaatschappijen kunnen de aanvoer van drinkwater amper bijhouden. We worden gevraagd om zowel met leidingwater als met regenwater zuinig om te springen.

Ons land kleurt daarbij van “code geel” naar “code oranje” volgens de adviesen van de droogtecommissie. Droogtemaatregelen worden genomen. Typische waterbesparende tips worden ons om de oren geslingerd, maar hierbij mijn persoonlijke vier tips.

1. Verfrissing

Het warme weer nodigt ons uit op extra douches, voetbadjes of hele zwembaden. We worden vaak met de vinger gewezen dat we niet te lang onder de douche mogen staan of de kraan niet mogen laten open staan bij het poetsen van onze tanden. Een douche zou ook beter zijn dan een bad, maar dat hangt er natuurlijk vanaf hoeveel water je in je bad doet en hoe lang je wel niet onder de douche staat. Maar wat als we nu overstappen op een hygiëne zonder zeep of chemische producten? Dan kan het water uit de douche gewoon hergebruikt worden voor bijvoorbeeld het bewateren van planten.

Ook het water na het afwassen, poetsen of kleding wassen kan op die manier (let ook op het maximaal gebruik van natuurlijke stoffen en andere materialen) makkelijk hergebruikt worden voor laagwaardigere toepassingen. Wat zou het makkelijk zijn als we onze huizen hieraan zouden aanpassen, zodat gebruikt water opnieuw in een reservoir terecht komt voor hergebruik.


Met de voetjes in het koude water, en daarna voor de plantjes.

2. Of water voor ons gazon? Of de auto?

De meest vernoemde besparende maatregel is wellicht het besproeien van het gras. Dit is echt niet nodig, want gras herstelt zichzelf als het terug gaat regenen. Ook het gebruik van regenwater hiervoor zou zonde zijn van zo’n kwalitatief goed water. Andere planten, je moestuin en vooral planten in potten hebben natuurlijk wel voortdurend water nodig. Om nieuwe planten te zaaien is het nu natuurlijk géén goed moment, dus laat dat nu zeker nog even wachten. Water geven doe je natuurlijk ’s avonds na zonsondergang!

Beter geen eigen auto, maar heb je er toch één, was hem dan met emmer, spons en doek. Als je een tuinslang gebruikt, ben je al heel snel zeer veel water kwijt (en dat geldt ook voor het schoonmaken van je terras) en bestaat er ook nog eens het risico dat er olie de grond in gaat.


Op bezoek binnenin de watertoren van Berdorf, tijdens onze reis in Luxemburg afgelopen weekend.

3. Zelfvoorzienend

Ons project in Bolivia, waarbij regenwater wordt opgevangen huis per huis voor dagelijks gebruik, is natuurlijk net zo relevant voor onze huizen in België. Er valt meer dan voldoende regen in ons land, maar door massale bebouwing en ondoorlatende verhardingen kan dat water niet in de bodem infiltreren om onze grondwaterreservoirs aan te vullen. Twee oplossingen: het regenwateropvangen om het te laten infiltreren… of het gewoon rechtstreeks gebruiken bij ons thuis.

Thuis regenwater gebruiken is een uitstekend alternatief voor leidingwater. Niet zozeer om de auto te wassen, de planten water te geven of het toilet mee door te spoelen, maar dankzij het lage kalkgehalte vooral voor het wassen, koken en zelfs als drinkwater. Bij ons is het eerst een eigen stekje zoeken, dan een eigen regenwatersysteem. De gemaakte kosten verdien je snel weer terug op je waterfactuur. Wil je er toch al mee aan de slag, dan raad ik aan om de instructies van “Eautarcie” eens door te nemen en om zelf aan de slag te gaan. We hebben ooit veel inspiratie geput uit die website bij de opstart van het project in Bolivia.

Of wat dacht je een eigen zuivering van afvalwater? Of van een droog toilet, want ook het doorspoelen van het toilet gebruikt grote hoeveelheden water?


Uit het archief: Don Gerónimo en Doña Maura bij hun nieuwe regenwatertank.

4. Ook in de winkel

We durven de schuld van het waterverbruik wel eens doorschuiven naar de landbouwers die meer water verbruiken, dan wijzelf bij ons thuis. Maar wij zijn natuurlijk zelf ook de kopers van die landbouwproducten. Voedselverspilling vermijden, de juiste voedingsmiddelen kiezen, en (niet minder belangrijk) uit juiste streek. Ook daarmee dringen we ons waterverbruik terug.

Het gemiddelde waterverbruik bij de productie van vlees en andere dierlijke producten is veel hoger dan deze van plantaardige producten. Een vegetarisch dieet kan dus bijdragen aan spaarzaam watergebruik. Voedingsmiddelen van plaatsen waar er droogte heerst (denk maar eens aan beelden van irrigatielandbouw in woestijngebied) is ook duidelijk geen duurzame optie. Kijk dus steeds waar je voedingsmiddelen vandaan komen.


Haverakkers en de “Aquatower” watertoren van Berdorf.

MAANDOPDRACHT AUGUSTUS: SPAARZAAM MET WATER

De warme dagen zijn nog niet meteen ten einde. Daarom gaan we in augustus ons watergebruik eens onder de loep nemen. Hoeveel leiding- (of regen-)water verbruik jij op een maand? Schrijf op vaste tijdstippen de stand van je watermeter op en ga na welke activiteiten bij jou de grootste impact hebben. Wat verbruikt je wasmachine? Kijk ’s avonds en de ochtend erna je meter eens na, terwijl je ’s nachts geen water hebt verbruikt. Misschien detecteer je wel een lek in je huis die je stiekem veel geld kost!

Laat een reactie achter:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.