WEEK 32: Batterijen opladen

Afgelopen week geen blog om jullie even niet allemaal naar jullie computers te lokken en geen batterijen (of energie) daaraan te verbruiken (lees: ik had eigenlijk geen tijd omdat we zondagnacht te laat terug waren van het trouwfeest in Spanje, maandag te moe, dinsdag te warm, woensdag te nat, donderdag te weinig zin enz… Maar hier is hij dan toch nog!)

Batterijen zijn niet bepaald energie-efficiënt, maar dat wist je misschien al wel. Deze week vier trucjes voor beter of minder batterijverbruik.

1. Rechargable or not rechargable

Denk eens na, waar heb je thuis zoal batterijen voor nodig? Ik ging het voor mezelf eens het huis door en kwam uit op mijn laptop, gsm, computermuis, fotocamera, rekenmachine, handgps, bankkastje, een pointer en pillamp. Één van elk. En zitten daar bij jou herlaadbare of niet herlaadbare batterijen in?

Wat is nu het verschil?

  • Niet-herlaadbare batterijen maken gebruik van chemische reacties om zelf stroom op te wekken. Éénmaal deze reacties hebben plaatsgevonden zijn ze niet meerherbruiken. Ze proberen opladen is zinloos en kan zelfs gevaarlijk zijn.
  • Bij herlaadbare batterijen of accu’s stromen electronen van de ene kan naar de andere. Door het opladen (creeëren van spanning uit een andere bron) worden deze electronen opnieuw naar de andere kant gebracht. De meeste herlaadbare batterijen kan je honderden malen opladen.

Zijn je batterijen op het einde van hun leven? Breng ze dan zeker binnen bij een inzamelpunt van Bebat. De zware metalen die batterijen bevatten kunnen anders wel eens voor vervuiling zorgen. Bebat zorg daarentegen voor een gedeeltelijke recyclage van de batterijen. Tijd om die lades uit te kuisen en alles wat geen dienst doet, binnen te brengen!


Computermuis op herlaadbare nikkel-metaalhydride-accu. Ok? Of niet ok?

2. Elke batterij, zijn verzorging

Voor een kleine ecologische voetafdruk zorg je er natuurlijk voor dat je zo weinig mogelijk elektrische aparaten hebt, en werken deze enkel indien noodzakelijk op batterijen. Niet-herlaadbare batterijen zijn zoals het woord zegt op zich niet duurzaam. Herlaadbare batterijen hebben steeds een groot energieverlies en zijn dat uiteindelijk dus ook niet. Beiden tot het minimum beperken dus. De computermuis zou prima met kabel kunnen, voor een gsm of pillamp ligt dat natuurlijk anders.

Maar welke batterij is nu de beste?

    • Toestellen die je weinig gebruik (bijvoorbeeld mijn pillamp): Haal de batterijen eruit als je het niet gebruikt. Of gebruik voor deze toestellen juist niet-herlaadbare batterijen (die gaan langer mee als ze niet gebruik worden). Denk er ook eens aan om ze weg te gegen aan iemand die ze vaker nodig heeft dan jou en heb je er nodig, dan kan je steeds terecht bij Peerby
    • Voor toestellen die vaker gebruikt worden zijn hergebruikbare batterijen meer geschikt. Bijvoorbeeld voor toestellen met laag verbruik (bijvoorbeeld mijn computermuis of handgps). Let op: als je nikkel-cadmium-accu’s gebruikt dan moet je wachten tot ze helemaal leeg zijn voordat je ze oplaadt. Bij nikkel-metaalhydride-accu’s is dat niet het geval.
    • Voor toestellen die veel energie verbruiken en regelmatig gebruikt worden (zoals gsm’s, laptops, maar ook elektrische auto’s) wordt gebruik gemaakt van lithium-ion-accu’s. Lithium is het lichtste metaal en dus meest geschikt. Ook bij deze batterijen is geen geheugeneffect aanwezig. Je moet dus niet wachten om ze op te laden. Ze helemaal leeg laten zou hier juist schadelijk kunnen zijn. Helaas verliest deze batterij zijn capaciteit ook al wordt hij niet gebruikt.

Hoe vaker je een batterij oplaad, en dat geldt voor elk type, hoe sneller het verslijt. Bespaar dus op batterij van je smartphone door niet constant mails te checken, je gms niet te gebruiken voor video’s, muziek en spelletjes. Zet ook vooral de automatische syncronisatie van apps (ook de actualisatie functie) uit want dat zijn batterijvreters.


1 augustus was Earth Overshoot Day
“Sorry! The lifestyle you ordered is currently out of stock!”

3. Geef je batterijen rust

Wat alle batterijen gemeen hebben, is dat ze slecht tegen zon en warmte kunnen. Laat de batterij van je gsm of laptop dus niet te warm worden door te lang op je gsm te spelen of je laptop op je schoot te zetten. En ook batterijen té lang opladen kan schade toebrengen.

Wil je gedurende langere tijd op je computer werken, dat kan. Als je erop werkt terwijl je een stopcontact ter beschikking hebt. Doe dan het volgende: Haal de batterij van je laptop eruit, steek je lader in het stopcontact en start je computer op (in deze volgorde). Hierdoor wordt je batterij niet voortduren opgeladen en ontladen… en hij raakt niet oververhit.

Nog kort een laatste praktische tip: koop NOOIT batterijen op voorraad!


Haal die batterij uit die laptop als je een stopcontact ter beschikking hebt.

4. En geef ook jezelf wat rust – digitale detox

Zoals ik al zei: “ik wilde jullie deze week niet te veel naar jullie computer lokken.” Niet enkel om batterijen te sparen, maar vooral ook om eens even uit die digitale wereld te stappen. Wie veel tijd achter een scherm zit, kan onmogelijk oog hebben voor de mooie dingen rondom zich en nog moeilijker werkmaken van een leven met een kleinere ecologische voetafdruk.

Online media doen er voortdurend alles aan om ons bij hen te houden. Hoe langer wij op het internet over nieuwsberichten scrollen, doorklikken en leuk vinden, hoe meer zij aan ons verdienen en wij onze nuttige tijd verspillen aan iets waar we niet meteen opgewekt en gelukkig van worden. De enige die daar een stokje ben jezelf! Zet de syncronisatiefuncties af of zet je internet uit. Bekijk daarna je mail en andere dingen die voor jou belangrijk zijn maximaal één keer per dag. Als mensen je nodig hebben, kunnen ze je nog steeds opbellen!

Dus, computer uit nu! En hup, geniet van alle kleine dingen die je ziet!


Geniet van alle kleine dingen die je ziet!

Laat een reactie achter:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.