WEEK 33: Wellness

Persoonlijke verzorging kan prima samen gaan met een duurzame levenstijl. Ik heb er zonet een persoonlijke welness avond opzitten! Daarom voor jullie deze week vier stappen voor bij je thuis! Naar de sauna gaan is stiekem mijn favoriet, maar een sauna die mijn ecologische voetafdruk in toom houdt, bestaat helaas niet! Hoewel hieronder niet vermeld: een lekkere massage door vriend of vriendin is dat zeker wel! Bij voorkeur met een grote lepel kokosolie.

1. Water en olie

Zoals elke wellness begint ook een meer duurzame wellness met een goede douche (wel niet te lang onder stromend water staan natuurlijk). Voor mij geen naar bloemen ruikende zeepjes, simpele Marseillezeep doet zijn werk net zo goed.

Het is zeker niet nodig je huid telkens met zeep te wassen. Je kan je lichaam prima reinigen met enkel water of je kan je huid inwrijven met olie (bijvoorbeeld kokosolie) en je vervolgens douchen. Gebruik geen dikke laag olie, dat is niet nodig en als je je vervolgens wast komt deze olie natuurlijk in de waterleiding terecht. Niet overdrijven dus!


Je moet absoluut niet telkens zeep (of douchegel) gebruiken bij het douchen.

2. Scrub

Zo nu en dan is het goed om de dode huidcellen te verwijderen om je nieuwe huidcellen de ruimte te geven. Het zorgt er ook voor dat de hydratatie die je achteraf aanbrengt (zie volgende paragraaf), beter kan inwerken.

Maar wat gebruik je nu als scrub? Buiten het feit of dat het nu om natuurlijke producten gaat of niet: als je naar het aantal ingrediënten kijkt op een etiket van om het even welk cosmeticaproduct en beseft dat die allemaal (waarschijnlijk de meeste op telkens verschillende plaatsen) vandaan zijn moeten komen, om dan ergens anders tot een aangename, welriekende crème te worden verbruikt en dan waarschijnlijk nog een lange weg hebben afgelegd om tot bij jou te komen.

Ik maak thuis mijn eigen scrub met suiker en olijfolie of de zwaardere versie met koffiedras (deze laatste zeker nooit op je gezicht gebruiken!). Maak niet te veel van het goedje, want omdat er geen bewaarmiddel in zit moet je je scrub in de koelkast bewaren en is hij beperkt houdbaar.


Zelfgemaakte scrub met suiker en olijfolie.

3. Hydrateren

En dan is het belangrijk om je huid goed te hydrateren. Hetzelfde geldt hier: een hydraterende crème moet niet noodzakelijk tien onuitspreekbare ingrediënten bevatten. Ik herinner me nog goed toen ik voor langere tijd voor mijn thesisonderzoek in Ethiopië verbleef. Ondanks een goede zonnecrème was ik na een hele dag geofysisch onderzoek in de vlakke zon helemaal verbrand. Vooral op mijn handen stonden dikke blaren. Enkele kinderen duwden mijn “aftersun” uit mijn handen en gaven me een rijpe advocado. De advocado uitsmeren op de brandwonden zou beter werken.

Terug in België kan ik het niet over mijn hart krijgen om de lekkere en dure advocado’s zomaar over mijn huid te smeren. Wel ben ik sindsdien steeds van het idee geweest: wat je kan eten, kan je zonder probleem over je huid smeren. Wat niet eetbaar is, kan nooit geschikt zijn voor je huid want ook je poriën nemen stoffen van buitenaf op.

Ik gebruik kokosolie en geniet telkens opnieuw van dat hele zachte gevoel dat geen enkele industrieel gemaakte crème me ooit gegeven heeft. Ook van aloë vera-gel ben ik helemaal fan. Naast hydraterende crème, zou het ook dienst kunnen doen als anti-rimpelcrème, wondhelende zalf en jeukzalf voor na een muggenbeet!


Aloë vera-gel werkt hydraterend

4. Ontharen

Misschien wat minder aangenaam om te doen, maar voor velen hoort ook het ontharen bij het wellness-ritueel. Nog zo een onderwerpt om over na te denken! Wegwerp scheermesjes passen in elk geval niet in een leven zonder afval. Een traditioneel scheermesje waarbij enkel de blaadjes moet vervangen zou al een betere optie zijn. In principe kunnen de blaadjes gerecycleerd worden, maar ik vrees dat dat nergens gebeurt want verschillende sorteerwijzers vertellen mij dat de scheerblaadjes bij het restafval moeten. Ook wax moet binnen de kotste keren bij het klein-gevaarlijk-afval.

Ik scheer al ruim twaalf jaar met dit epileertoestel en heb voorlopig nog geen betere optie gevonden (buiten het stoppen met ontharen natuurlijk). Als je kwaliteit koopt, gaat het toestel lang mee. Deze heeft geen batterij die stuk kan gaan, maar werkt rechtstreeks op elektriciteit. Door te epileren in plaats van elektrisch te scheren, blijft het resultaat langer behouden en moet je het toestel veel minder gebruiken. Ik ben fan!


En we hebben terug gladde beentjes 😀

Laat een reactie achter:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.