WEEK 34: Repareren kan je leren

Minder consumeren is niet enkel minder willen en minder nodig hebben, maar er ook voor zorgen dat de dingen die we hebben (en nodig hebben) langer meegaan. Repareer je spullen zelf, leer repareren, help anderen leren repareren… of vraag iemand anders de dingen voor jou te repareren. Vier repareer-tips!

Scan deze week eens je huis op zoek naar dingen die te repareren of verbeteren zijn. Zijn er zaken die je niet mee gebruikt omdat er iets aan is? Misschien dingen die, als je ze in de winkel tegenkomt, opnieuw zou kopen omdat degene die je nu hebt niet 100% in orde is? Dan is het nu tijd om dat in orde te maken!

1. Naaien

Toen ik een jaartje in Argentinië woonde heeft men een poging gedaan om me te leren naaien, met een naaimachine. Aangezien ik er niets van bakte gaf men het al snel op. En ik dacht dat ik het nooit zou kunnen. Dat was toen een mechanische naaimachine. Ondertussen heb ik me enkele jaren geleden een tweedehands naaimachine gekocht en blijkt het met een electrisch systeen helemaal niet moeilijk te zijn. Je hoeft er natuurlijk geen te kopen, want je kan er wellicht via Peerby één van je buren lenen.

Vorige week woensdag was een vrije dag. Ideaal om de naaimachine nog eens boven te halen en de stapel kledingstukken waar wat mis mee is op te smukken. Het zou zonde zijn om kleren weg te gooien omdat:

  • de rits niet meer goed werkt: als hij niet 100% noodzakelijk is, kan je -om werk te sparen- hem misschien gewoon toenaaien;
  • een knoop af is of: komop! iedereen kan terug een knoop aannaaien;
  • ergens een vlek of een gaatje in zit: misschien kan je er wel een patch over strijken, een broche over doen, een mooi stuk stof achter naaien… of maak van die lange broek een short;
  • je teen door je sok steekt: sokken stoppen is ook echt niet zo moeilijk;
  • de randen van de mouwen of broek versleten zijn: als ze lang genoeg zijn, kan je gewoon een randje omstikken en ze zijn als nieuw;
  • en zo veel meer…


Eigen kleren repareren… en we blijven rijmen.

2. Computer op maat

Computers zien er ongelooflijk ingewikkelde dingen uit. Maar dat valt allemaal goed mee. Omdat computers bijna allemaal hetzelfde werken en er zo ongelooflijk veel informatie op het internet over te vinden is, wordt het voor iedereen mogelijk en gemakkelijk om zijn eigen computer terug optimaal te doen werken.

Enkele trucjes:

 • Heb je te weinig geheugen op je harde schijf (ROM)? Dan kan je misschien je computer behouden, maar gewoon een andere (of tweede) harde schijf erin steken. Dat kan ook voor een laptop. Vergeet niet dat je die afgedankte harde schijf vervolgens als externe hardeschijf kan gebruiken. Leer hier hoe dat kan door enkel een (goedkoop) doosje te kopen.
 • Werkt hij te traag? Kijk dan eens wat in de map “opstarten” staat en maak die helemaal leeg. Je kan ook een softwareprogramma zoals CCleaner gebruiken om jouw startprogramma’s van Windows, webbrowsers en andere achtergrondprogramma’s uit te schakelen.
 • Loopt je computer vast als je verschillende programma’s tegelijk opent? Dan is wellicht je RAM geheugen onvoldoende voor jouw noden. Vervang niet je volledige computer, maar ga eens na hoeveel extra RAM je in je computer kan steken, er is zeker plaats voor enkele gigabites extra.
 • Wist je dat je bijna alle onderdeel van jouw laptop kan vervangen? Zelfs het scherm of het toetsenbord. Hier vind je dé handleiding om te leren hoe je jouw computer repareert.


Tijdens één van Alberto’s lessen over hoe je een computer kan repareren.

3. Vlekken verwijderen

Vlekken zijn ook een reden om te beslissen om de dingen in je huis te gaan vervangen. Zorg dus dat je ze tijdig en goed aanpakt! Een milagreus product om alle vlekken te verwijderen bestaat niet, al durft men dat soms wel te beweren. Het belangrijkste is om te weten op welk materiaal een vlek zit en wat de vlek veroorzaakt heeft. Afhankelijk van die twee factoren kan je bepalen waarmee de vlek te verwijderen. Dus niet meteen met water erover!

Aangezien er niet één middel is, ga ik jullie hier geen lange lijst van middeltjes geven. Heb je een probleem, zoek het dan even op in de lijst van Tante Kaat. Gegaranderd dat jouw vlek en ondergrond ertussen staat. Zo had ik bij het schrijven van dit bericht een accidentje met een kaars. Hoe krijg je dat nu uit het tafellaken? Dankzij de goede tips was het zo weer opgelost: toiletpapier of oud stof aan twee kanten en strijken maar.


En toen zat er een vlek op het tafelkleed.

4. En zo veel meer

Natuurlijk valt er zo veel meer te repareren. Heb je niet meteen het juiste materiaal in huis, vertrek dan niet meteen naar de winkel maar stel de vraag eens op Peerby. Als ik iets nodig had, kreeg ik steeds binnen de dag een oplossing aangeboden. Bijvoorbeeld voor het boekenrek dat Alberto zo mooi gemaakt heeft (ja, op het toilet… er was anders niet veel plaats meer in huis) hadden we een boormachine nodig. Die dag zelf konden we er al eentje gaan halen.

Zie je het zelf niet zitten om te repareren, kijk dan eens of er een Repair Café in de buurt is. Lets (Local Exchange and Trading System) lijkt me ook een leuk initatief: Ik kan kledij repareren, dan doe ik dat in ruil voor Lets-eenheden. Jij bent goed in het herstellen van een kast, dan kan ik met mijn Lets-eenheden bij jou terecht. Een mooi concept, maar het is me nog niet gelukt om het uit te proberen. Is er iemand die dit al eerder deed?


Onze nieuwe boekenrek op het toilet.

Laat een reactie achter:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.