WEEK 35: In het wassalon

Het was een ervaring. In 2017 wasten we onze kleren een klein jaartje met de hand. In België zijn we dat niet meer in gewoon. In Bolivia waren de mensen die een wasmachine hadden wel sterk in de minderheid. Zelfbedieningwasserettes hebben we er nergens gezien. Wassen werd voor ons een weekendactiviteit, want het neem toch wel wat tijd in beslag en veel water ook!

Hoe duurzaam wassen? Dat kom je te weten via de vier tips van deze week. Doe jij deze week je was op een meer natuurlijke en duurzame manier?

1. Alles op de juiste temperatuur

Als je geen liters detergent in je wasmachine doet, is energieverbruik wellicht de meest bepalende factor voor een duurzame wasbeurt. Waar die energie vandaan komt, bepaalt uiteindelijk hoe duurzaam dat is (als we naar de gemiddelden van de EU energieproductie kijken is dat nog ca. 3/4 niet-hernieuwbaar). Zie je het niet zitten om met de hand te wassen, zorg dan dat je niet warmer of krachtiger wast dan nodig. Hebben je kleren gewoon wat verfrissing nodig, dan is wassen op 30° meer dan voldoende. Zo nu en dan (bijvoorbeeld als iemand in huis ziek is; als het een warme periode was met veel zweetgeurtjes; of voor zaken zoals bedovertrek, keukenhanddoeken, luiers, maandverband of wattenschijfjes) mag dat al eens wat warmer zijn.

Wist je dat het programma voor katoenwas zuiniger om gaat met water en elektriciteit dan het programma voor fijnwas? En dat een ‘kort’ wasprogramma dan wel korter is, maar veel meer energie verbruikt omdat sneller en meer opgewarmd wordt? En wist je dat een milieuvriendelijke wasmachine niet milieuvriendelijker is zolang je hem niet op de ECO-stand zet? Welke standen heb jij op je wasmachine? En weet je exact waarvoor elke stand staat? Haal die handleiding er er anders maar eens terug bij.

Je kleren drogen, daar heb je absoluut geen machine voor nodig. Zelfs zonder tuin of terras droogt onze kleding heel snel naast een open raam. Een droger verbruikt onnodig energie en je kleding gaat sneller verslijten.


Onze gedeelde wasmachines. Gemakkelijk om eens drie machines tegelijk te kunnen laten draaien.

2. Vieze vlekken, grauwe kleur

Duurzaam of niet, met vieze vlekken moet komaf gemaakt worden. Hoe sneller je er wat aan doet na het ontstaan van de vlek, zoveel te beter, want anders kan het wel eens zijn dat je vlek er helemaal niet meer uit gaat. Gezien de milieuimpact van de fabricage van nieuwe kledij willen we die vlekken dus kost wat kost vermijden. Wacht dus niet met die vlek te verwijderen tot de wasmachine vol is.

Vorige week hadden we het al kort over het verwijderen van vlekken. De tips die ik daar gaf, gelden natuurlijk net zo goed voor het verwijderen van vlekken uit kledij. Of vraag het meteen aan Tante Kaat. Zelf gebruik ik nu regelmatig ossengalzeep voor kledij. Het is goed om inkt, vetten en andere etensresten uit je kleding te verwijderen. Let op: onmiddellijk na het inzepen opnieuw uitspoelen of de wasmachine in doen. Nooit laten opdrogen.

Grauwe was terug wit krijgen, daarvoor gebruikten mensen urine en zon, maar dat zien wij niet meteen zitten. Dus we gingen op zoek naar een andere oplossing. Zuurstofbleekmiddel werkt ook (voor deze gelegenheid wel eens wat warmer wassen, doeltreffend vanaf 60°C). Waterstofperoxide zal in water vanzelf omvormen naar water en zuurstof en is dus niet schadelijk voor de omgeving of je huid. Het poeder kan wel irriterend werken, dus oppassen met de ogen. Citroen en zout/natriumbicarbonaat zou ook werken. Dat moet ik nog eens proberen! Iemand ervaring of andere tips?


Ossengalzeep: niet vegetarisch, wel onschadelijk voor de omgeving.

3. Nootjes voor de was

Is je wasmachine vol? Dan pas kan je gaan wassen. Vaak wordt er minder in een wasmachine gedaan dan eigenlijk kan. Wil je weten hoeveel je erin mag doen? Zet je wasmand dan maar eens op de weegschaal en vergelijk met de aangegeven capaciteit van je wasmachine.

Waar gaan we nu juist mee wassen? Ik heb nog lang gewassen met de restjes wasmiddel die vrienden die uit België vertrokken zijn, hadden achtergelaten. Toen deze op was, ben ik bij Ohne dan maar een potje gaan vullen met waspoeder op basis van Marseillezeep en lavendelolie. Nu, ik had er de laatste tijd al veel van gehoord, maar nog nooit getest: wasnoten. Twee weken terug, ik bedacht dat het tijd was om eens te focussen op ons wasritueel. Alberto was er dit keer niet bij om me tegen te houden, dus ben ik een handjevol wasnoten gaan halen. Eens proberen!

Na mijn eerste wasbeurt met wasnoten was ik verbluft van de aangename geur naar gewassen kleding. Ik wilde jullie echter nog niets vertellen, want wie weet rook de kleding wel gewoonweg naar de achtergebleven restjes wasmiddel van de voorgaande gebruiker (dat “volautomatisch ontsmettingssysteem” van ons wassalon, is volgens mij toch niet helemaal wat je ervan zou verwachten). Na een tweede poging, nog steeds tevreden!

Kort samengevat: Het zijn vruchten waarin saponine (een soort natuurlijke zeep) zit. Het is geschikt voor elke was. Je heb 3 à 4 noten nodig voor één wasbeurt. Doe ze in een netje en mee met je kleren de machine in. De noten kan je daarna gerust nog een paar keer hergebruiken. Gebruik ze steeds voor een koude was (30°C) als je ze daarna nog een paar keer wil kunnen hergebruiken. Als de noten hun dienst bewezen hebben, kan je ze bij het compost gooien. Ik ben benieuwd of onze compostwormen ze graag lusten!


Verpakkingsloze wasnoten.

4. Wasverzachter

Voorgaande alternatieven helpen zodat er minder schadelijke stoffen via de afvoer in het milieu kunnen komen zoals te grote hoeveelheden detergent, chloor, optische witmakers, geurstoffen en veel andere moeilijke woorden. Ook kleine stukje plastic kunnen in de afvoer terecht komen bij het wassen van synthetische kleding, daarom (en omdat het beter is voor onze huid) zouden natuurlijke stoffen onze voorkeur moeten hebben.

Over onze huid gesproken. Ook wasverzachter komt voortdurend met je huid in contact. Er zijn heel wat mensen allergisch aan wasverzachter, wat ons kan doen vermoeden dat dit toch niet zo goed is voor ons. Azijn is een prima wasverzachter. Azijn kan rechtstreeks agressief zijn op je huid en ruikt alles behalve fris, maar eens je kleding uit de wasmachine komt is dat zure en sterke geurtje alweer verdwenen.

En niet vergeten: regenwater is beter voor de wasmachine dan leidingwater. Je hebt dan zelfs geen wasverzachter meer nodig!


Waspoeder en azijn.

MAANDOPDRACHT SEPTEMBER: VEGAN-MAAND

Steeds meer mensen eten alsmaar minder vlees of stappen volledig over op een vegetarisch of veganistisch. Ik heb mezelf lange tijd vegetariër beschouwd tot ik in hét vleesland bij uitstek belande gedurende een jaar. Sindsdien binnenshuis vegetariër; buitenshuis alleseter. Een veganistisch dieet heb ik nog nooit geprobeerd. In september proberen we dat uit (de eerste 10 dagen in Spanje gaan gegarandeerd niet lukken, maar wel eens het testen waard). Doe je mee? Of wil je liever eens een maand vegetarisch proberen eten? Denk je dat dat niet haalbaar is, probeer dan enkele vaste dagen in de week vegetarisch te eten. Een beetje minder dierlijke producten spaart ook al snel grote hoeveelheden water uit. En zo komen we bij de maandopdracht van afgelopen maand:

MAANDOPDRACHT AUGUSTUS: SPAARZAAM MET WATER

Afgelopen maand volgden we ons watergebruik op. Helaas is ons effectief waterverbruik heel moeilijk te meten omdat we bij ons thuis één meter hebben voor de zes wooneenheden samen. Geen wasmachine, geen afwasmachine. Er werd afgelopen maand wel extra veel gedoucht. De plantjes krijgen water met het water van de opwarmtijd van de douche en de kraan gaat zo veel mogelijk toe bij het tandenpoetsen of afwassen.

Laat een reactie achter:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.