WEEK 37: Handen uit de mouwen

Een aangenamere, schonere en natuurlijke wereld, daar werk je natuurlijk niet alleen aan! Dat doe je samen met basisbewegingen en hun miljoenen vrijwilligers. Bedenk deze week eens hoe jij graag je steentje bijdraagt! Want, onthoud goed: vrijwilligers zijn de gelukkigste mensen ter wereld. Gelukkig wordt je enkel door je te omgeven door positief ingestelde mensen, en elke vrijwilliger is dat absoluut!

1. Cursus wereldverbeteraar?

Wil je de wereld verbeteren? Kom dan in actie! Klop op tafel en laat van je horen! Of start nieuwe initiatieven op om verandering teweeg te brengen! We denken te vaak dat we dat niet kunnen, dat we te klein zijn tussen meer dan 7 miljard aardbewoners. Maar, aangezien de meesten dat denken, valt dat uiteindelijk heel goed mee.

Bij CATAPA start binnenkort een ‘changemakers’-opleiding om die vaardigheden en strategieën te verwerven om effectief die verandering teweeg te brengen. Een aanrader! Het omvat twee weekends en je werkt onder begeleiding aan enkele concrete acties. Zo krijg je tijdens dat jaar inzicht in hoe een basisbeweging functioneert en hoe je acties en bewustmakingsactiviteiten kunt opzetten om verandering te creëren.


Actie tegen controversiële investeringen van BNP (Bron: CATAPA archief).

2. Maak de wereld schoon

Werk je liever mee aan een bestaand initiatief, dan kan dat zeker ook. Overal komen steeds handen tekort. Zo maken we bijvoorbeeld op zaterdag 15 september met z’n allen de wereld schoon. Dit initiatief starte voor het eerst tien jaar geleden in Estland. Verbazingwekkend genoeg deed 4% van de bevolking mee. Er werd op enkele uren 10.000 ton afval verzameld. Dit jaar doen al 150 landen mee aan deze jaarlijke World Cleanup Day. Er zijn zelfs teams die al duikend de zeebodem gaan opruimen.

Vind een actie in de buurt of organiseer er zelf één met een groepje vrienden. Met een klein team kan je meer werk verzetten dan je zou denken! Heb je niet veel tijd, raap dan eens het afval in je straat, tijdens een wandeling, of onderweg naar de supermarkt op. Alle beetjes helpen om ervoor te zorgen dat net dat beetje minder afval in de oceanen terecht komt.


Wie heeft dat afval nu weer achtergelaten!

2. Deel je kennis en passie

Waarover het ook gaat, deel je passie met anderen. Ik vind het fantastisch om mensen te gidsen doorheen verschillende landschappen en te zien hoe zo veel dingen uit de natuur kinderen en volwassenen kunnen fascineren. Milieubewustzijn is er pas als we ook onze omgeving zien en kunnen begrijpen.

Ga eens mee met een rondleiding van Natuurpunt (bijvoorbeeld op 13 oktober in de Gentbrugse meersen). Of zoals ik al zei deel zelf je eigen kennis met anderen.


Paddenstoelenwandeling op 28 oktober onder leiding van o.a. mezelf!

3. Plant of kap je eigen boom

Ook de natuur kan een handje helpen. De biodiversiteit in ons land is zwaar verstoord door het verwijnen van planten en dieren, maar ook door het binnenbrengen van buitenlandse soorten. Daar kan je wat aan doen: Plant een nieuwe boom of haal invasieve soorten weg. Kijk in deze agenda om te weten waar er helpende handen nodig zijn. Je kan sorteren op gemeente of provincie.

Doe je liever wat anders, dan zijn er ook hele vacaturewebsites voor vrijwilligers op vrijwilligerswerk.be, Bond Beter Leefmilieu of 11.be.


Op vakantie in het Spaanse Aragón, tussen het groen.

Laat een reactie achter:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.