WEEK 42: Mijn kleerkast

We hebben de eerste koude herfstochtenden al gehad, dus heb ik vorige week mijn doos winterkleren opnieuw tevoorschijn getovert. De zomerkleren zijn wel nog niet opnieuw opgeborgen, want wat een warm weer hebben we op dit moment nog. Deze overschakeling van zomer- naar winterkleren is opnieuw een uitgelezen moment om stil te staan bij de kleren die we hebben. Neem deze week je kleerkast nog eens onder de loep!

1. Doe de oefening

Hoe vaak heb je het niet voor dat je nieuwe kleren koopt, maar uiteindelijk toch naar een aantal oudere stukken blijft grijpen? Je in de winkel iets heel mooi vond, maar het uiteindelijk toch niet graag draagt. Het gebeurt dat dingen in je kast blijven liggen, tot je op een gegeven moment beseft dat je ze toch nooit meer aandoet. Om dat te vermijden is dit een goede oefening:

Grijp de kledingstukken die je steeds opnieuw aandoet, die elke keer als eerste in de wasmand belanden omdat je ze meteen weer aandoet. Kies er acht. Dit is geen moeilijke oefening, denk er niet te veel over na. Het zou automatisch moeten gaan, want je doet het uiteindelijk elke dag. Bestudeer die kledingstukken dan eens grondig: welke kleuren heb je gekozen, welke stoffen, welke modellen, welke merken, waarom draag je ze steeds… Dat zijn de dingen die jij graag draagt! Kledingstukken die gemakkelijk zijn of jezelf goed mee voelt.

Doe dan dezelfde oefening met de kledingstukken die amper in de wasmand geraken omdat je ze enkel aan doet als je echt geen andere optie hebt. Grijp opnieuw een achttal kledingstukken en doe de analyse. Waarom draag je het weinig? Zoek de oorzaak? En koop dat soort dingen vooral nooit meer!


Een greep uit mijn meest gedragen kledingstukken.

2. Kleurenpalet

Een andere reden waarom dingen minder vaak gedragen worden, is omdat ze op zich wel mooi zijn, gemakkelijk zitten enz. Maar, uiteindelijk heb je nooit iets dat er goed bij past. Zwart-grijs-wit wordt als het makkelijkste kleurenpalet gezien, al vind ik zwart en wit net iets te moeilijk om te onderhouden. Wat dacht je van bruin-oker-blauw? Wat is jouw kleurenpalet?

Kan je zelf je kleurenpalet niet kiezen. Doe dan eens een online test. Er zijn er wellicht vele, maar ik teste deze uit en vond het een goede oefening. En ik ben best tevreden met het kleurenpalet dat me toegeschreven is. Je krijgt er ook vorm- en stijladvies. Niet om meteen mee naar kledingwinkels te hollen, wel om bij toekomstige aankopen ervoor te zorgen dat je enkel echt nuttige dingen koopt.


Wat dacht je van bruin-oker-blauw?

3. Definieer je eigen stijl

Welke motieven zie je graag? En welke modellen heb je graag aan? Heb je bolletjes, streepjes en ruitjes in je kast liggen, dan gaat combineren inderdaad geen makkelijke karwij worden. En je weet het uit “WEEK 1”: als je nog eens om nieuwe kleren gaat, zorg dan dat ze eerlijk en op een duurzame manier geproduceerd zijn. Of koop tweedehands!

Ga ook eens na wat je zoal doet op een week. Als regelmatig in de tuin werkt, mag je gerust een aantal outfits hebben om in de tuin te werken. Doe je dat zelden of nooit, dan is één outfit heus wel genoeg. Hetzelfde geldt voor sport, uitgaan, feestkledij, kantoorkleding…


Wat is jouw stijl?

4. Kleerkast onder controle

Houd je kleerkast onder controle. Als je weet en aprecieert wat je hebt, ga je minder het gevoel hebben dat je nieuwe kleren nodig hebt, dan wanneer je een overvolle kleerkast hebt en nooit weet wat aan doen.

Het heeft ook geen zin om hopen kleren die je niet aan doet in je kast te hebben liggen. Die kunnen dan veel beter naar een tweedehandswinkel gaan om hergebruikt te worden. Wist je dat je bij kledingscontainers nu ook kleding kan afleveren die niet meer in de staat is om rechtstreeks opnieuw gebruikt te worden? Dat textiel wordt vervolgens gerecycleerd. GENTMADE maakt van tweedehandsstoffen nieuwe dingen zoals handtassen en toiletzakken. Die zijn te koop in sommige kringwinkels.


Behandel je kleding één voor één als waardevolle stukken.

Laat een reactie achter:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.