WEEK 42: Welkom in onze badkamer

Jullie hebben onze douche en ons toilet al gezien. Tijd voor een bezoek aan onze hele badkamer. Geen toeristische uitstap, maar wel schoonmaaktijd. Maak deze week je badkamer nog eens helemaal proper en kijk eens na of alles dat je gebruikt wel milieuvriendelijk is.

Voor de duidelijkheid: op de foto zien jullie onze hele mini-badkamer. Die dampkap hoort daar natuurlijk niet meer bij.

1. Verstopping…

Zit het verstopt? Grijp dan niet meteen naar een fles met twintig gevarensymbolen erop. Deze zijn niet milieuvriendelijk en meestal ook niet goed voor je leidingen. De eerste oplossing is kijken of je manueel geen haren kan verwijderen. Is dat niet het probleem, dan is er nog steeds de goede oude ontstopper.

Krijg je het daarmee niet opgelost dan kan je wat sodakristallen (zie punt 4) in je afvoer doen en eventjes laten werken. Of wie weet heeft iemand bij jouw in de buurt wel een ontstoppingsveer. En… beter voorkomen dan genezen: gebruik niet te veel toiletpapier en zorg voor kleine openingen in je afvoer die haren kunnen tegenhouden.


Wat een uitvinding, de wc-ontstopper.

2. Arg… kalkaanslag

Kalkaanslag is goed te verwijderen met warm water en azijn of vers citroensap (beiden zijn zuur, dus niet op beton en kalksteen gebruiken!). Als je regelmatig je wasbakken, douche, spiegels en kranen zuiver maakt, dan werkt dat zeer goed. Heb je het wat te lang laten aankalken, drenk dan een doek in warm water met azijn en wikkel je kraan in. Afschrobben vóór je doek weer koud is.

Is de opening van je kraan aan het dichtkalken, dan kan je een zakje met azijn errond hangen zodat de opening helemaal ondergedompeld is. Laat het zo gerust een halve dag hangen. En… beter voorkomen dan genezen: spoel je douche, kranen en gootsteen af met koud in plaats van met warm water. Zo blijft er minder kalk achter. Droogvegen met een doek of aftrekker helpt nog beter!


Het is tijd om nog eens over de kraan te vegen.

3. Vuile borstels

Haarborstels of kammen, die worden ook steeds snel weer vies. Laat ze samen met zeephoudertje, tandenborstelhouder en allerlei andere losse dingen een uurtje weken in warm water met reinigingszout of natriumbicarbonaat. Afspoelen, vegen, afspoelen… en het is proper.


Natriumbicarbonaat om je borstels schoon te maken.

4. Wat strafs nodig?

Is natriumbicarbonaat niet effectief? Dan heb je wellicht wat straffers nodig en kan soda wel helpen. Je kan er bijvoorbeeld schimmels mee aanmakken door wat sodakristallen op te lossen in warm water. Even laten intrekken en droog vegen. Onder het moto… beter voorkomen dan genezen: veeg hoekjes waar snel schimmel in komt goed droog en zorg voor voldoende ventilatie in je badkamer.

Ziezo… De handdoeken en het douchegordijn kunnen mee de wasmachine is en je badkamer is weer stralend schoon ;-).


Sodakristallen maken schoon schip.

Laat een reactie achter:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.